Az évek óta egyre népszerűbb vegetáriánus és vegán étrendet követők mellett sok húsevő is előszeretettel fordul a növényi fehérjék mellé, és ha nem is mond le a húsfogyasztásról, de tudatosan integrálja ezeket a természetes fehérjetartalmú alapanyagokat. No de miért, és melyek ezek?
Vannak, akik környezettudatosságból nyitnak a növényi fehérjék felé, mások etikai okokból, vannak, akik egészségügyi megfontolásból, megint mások azért, mert jóval olcsóbbak, mint a különböző húsfélék. Bármelyik elfogadható, és mindenkinek egyéni döntése, csökkenti vagy elhagyja-e teljesen a húsféléket, esetleg mindennemű állati eredetű terméket.
A jó hír viszont mindannyiunknak szól: az alternatív fehérjeforrások bőséggel rendelkezésre állnak, számos előnyük közül a legfontosabb, hogy nemcsak fehérjében, de rostokban is gazdagok, és jóval olcsóbbak, mint a különféle húsok. Ilyenek például a hüvelyesek, az összes lencseféle, a szárazbabok, a csicseriborsó, a sárgaborsó, de bőven tartalmaz fehérjét a gomba is, sőt ide sorolható a quinoa, a chia és a kissé elfeledett hajdina is.
Érdemes ezeket az alapanyagokat gyakrabban és változatosan elkészítve fogyasztani, még akkor is, ha a húsról nem mondunk le, mi most ehhez adunk néhány ötletet.
Falafel – csicseriborsós fasírtgolyó >>
Édesburgonya-hajók babos töltelékkel >>
Harira – fűszeres vöröslencsés-csicseris leves >>
Quinoás burgerek zöldségesen >>