Nem rántott, mégis van bundája, nem olajban, hanem sütőben sül, pofonegyszerű és egészséges, gyors vacsorának, de akár hétvégi, ünnepibb ebédnek is tökéletes a ropogós parmezános kenyérbundával borított omlós halfilé.
A fagyasztott tengeri halfiléről tudjuk, hogy egészséges és sovány fehérjeforrás, mégsem kerül túl gyakran a menübe a legtöbb családban. Ennek feltehetően az az oka, hogy rossz hírbe kerültek pár éve a tenyésztett és halászott halfélék egyaránt. Viszont az a jó hír, hogy nagy változás történt az elmúlt években a halgazdálkodással kapcsolatban: létrejött egy nemzetközi szervezet, amely rendszeresen és szigorúan ellenőrzi a tenyésztőtelepeket és a halászatokat is, a minőség mellett a fenntartható fejlődés szempontjaira is ügyelve.
A sovány halfilé most parmezános, ropogós kenyérmorzsa alatt sült omlósra, a bundát citromhéj és kevés kakukkfű hangolja kicsit mediterrán ízvilágra. Pillanatok alatt összeállítható, egyszerű és nagyon finom, salátával tálalva pedig gyors és alakbarát alternatíva bármikorra.
Hozzávalók:
Elkészítés: A szendvicskenyér héját levágjuk, a kenyérbelet egy késes robotgépbe tépkedjük, és morzsásra daráljuk. Hozzáreszeljük 1 citrom héját, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a reszelt parmezánt, kevés sót és borsot, valamint 2 evőkanál olívaolajat, és ezekkel is összemixeljük.
A halfiléket sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk 1 citrom levét, és sütőpapírral fedett tepsire terítjük őket, rányomkodjuk a fűszeres kenyérmorzsát egyenletesen, és 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 12-15 perc alatt megsütjük, míg a morzsa szép aranybarna lesz.
A maradék citromot cikkekre vágjuk, és ezzel tálaljuk a halszeleteket, ízlés szerinti köretet és tartármártást kínálhatunk mellé.