Nagyon hosszúra nyúlt az idei tél, és szerintem már mindenki egy kis napsütésre vágyik. Ezért is gondoltam, varázsoljunk egy színes lepényt a tányérunkra, melytől még a kedvünk is jobb lesz.
Leveles tészta az alapja, ami készen megvásárolható, így ennek köszönhetően csak a feltétek előkészítésére kell egy kis időt szentelni. A lepény feltétje kakukkfüves-paradicsomos pulykamell és karamellizált lilahagyma, egyszerű az elkészítésük, mégis különleges ízűek.
A lepényeink elkészítését a lilahagyma párolásával és a hús pácolásával érdemes kezdeni. Amikor pedig mindent előkészítettünk, csak össze kell állítani a lepényt, majd irány a sütő. Kb. 20 perc múlva pedig már tálalhatunk is.
A ropogósra sült leveles tészta az édeskés hagymával, a sült hússal és a paradicsommal együtt nagyon finom. A kissé savanykás paradicsom pedig különösen jól illik az édeskés hagymához és a sós sült húshoz, így kár lenne lehagyni a lepényről. Én a magam részéről imádtam, legközelebb a húst gombára fogom cserélni, mert szerintem úgy is finom lesz.
Hozzávalók 2 lepényhez:
A pulykamelles feltéthez:
A karamellizált lilahagymához:
Elkészítés: A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, kanalazzuk rá az olajat, alaposan keverjük össze, majd hagyjuk egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a mézet, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és pár pillanat alatt, állandó keverés mellett, karamellizáljuk meg. Adjuk hozzá az olívaolajat és a vékonyra felszeletelt hagymát, majd szórjuk meg a sóval, keverjük alaposan össze, és addig pároljuk, míg kissé összeesik. Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt színes borssal és kakukkfűvel, adjuk hozzá a balzsamecetet, majd öntsük fel annyi vörösborral, hogy éppen csak ellepje. Fedjük le a serpenyőt, majd addig pároljuk, míg a hagyma puhára párolódik, és éppen csak marad alatta lé.
Közben az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel négy egyforma darabra, majd kettőt-kettőt helyezzünk egymásra. Egy villával mélyebben böködjük meg több helyen, majd kenjük le a felvert egész tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 20–25 perc alatt süssük szép pirosra. Én légkeverésnél 160 fokon 20 percig sütöttem.
A bepácolt húst tegyük egy teflonserpenyőbe, és kb. 10 perc alatt süssük készre, majd szedjük ki a húst, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékba tegyük bele a koktélparadicsomot, és pár perc alatt futtassuk meg, arra figyeljünk, nehogy túlsüssük.
A lilahagymát szedjük ki a serpenyőből, és közben alaposan csepegtessük le. A visszamaradt levet tegyük vissza a tűzre, és kicsit sűrítsük be, karamellizáljuk meg.
Az egyik pirosra sült lepényre kanalazzuk rá az elkészült lilahagyma felét, majd rakjuk rá az előzőleg megsütött pulykamellnek szintén a felét. Tegyük rá a koktélparadicsomot, majd locsoljuk meg a hagyma karamellizált levével. A másik tésztával is így járjunk el.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 10–15 perc alatt kicsit süssük össze. A sütőből kivéve hagyjuk pár percet hűlni a lepényt, majd helyezzük tányérra, és úgy kínáljuk.