A majonéz sokak kedvence, és rengeteg ételhez passzol, remek salátaöntet, mártogatós, szendvicsbe is jól passzol, de vannak, akik idegenkednek tőle, vagy a nyers tojás, vagy a sok olaj miatt, bolti változatnál medig az adalékok, tartósítók miatt. Mutatunk egy nagyon finom és krémes helyettesítőt, ami kimondottan egészséges is!
A majonéz ugye gyakorlatilag tojássárga és jó sok olaj keveréke, némi ízesítővel, így bármihez rakjuk is, jól megdobja kalóriával. Csak friss tojásból és frissen készítve az igazi, és bár vannak főtt tojásos változatok is, nagyon egyszerűen készíthetünk a majonézhez igazán hasonló állagú és ízű szószt csupa vegán, vagyis növényi alapanyagokból, ami hosszabban is eltartható, és pofonegyszerűen elkészíthető.
Ennek alapja tahini, vagyis szezámkrém, ami persze tartalmaz kalóriát, de nagyon egészséges, sok kalciumot, vasat, fehérjét és E-vitamint tartalmaz, és minden bio, gourmet boltban vagy hipermarketben kapható, soká eláll, és rengeteg módon használható, de ezzel a RECEPTTEL akár otthon is elkészíthető – ezt tovább alakítva pedig 2 perc alatt kész is a vegán majonézpótlónk!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tahinit egy tálkába tesszük, hozzáreszeljük 1/2 lime héját, hozzáfacsarjuk a levét. Sózzuk, borsozzuk, a mézzel és a csilipehellyel ízesítjük, és egy kézi habverővel simára keverjük.
Ha öntetnek szeretnénk salátához, még néhány evőkanál vízzel hígíthatjuk, gazdagíthatjuk fokhagymával, zöldfűszerrel, apróra vágott savanyú uborkával, kapribogyóval…