Írd be, mit keresel:

Az esti rutin fontossága és kialakítása

Ahogy nőnek a gyermekek, egyre nehezebb elaltatni őket. A 2-3 éves gyerkőcöket már nem lehet ringatni, önállóságra kell szoktatni: arra, hogy egyedül elaludjon a saját ágyában. Ehhez feltétlenül ki kell alakítani egy esti rutint.
Cookta - 2024.02.22.
Az esti rutin fontossága és kialakítása

Mielőtt az esti rutin kialakításának lépéseit bemutatjuk, érdemes kitérni az öltözékre. Ugyanis a bélelt és kényelmes ruházat kiemelten fontos szerepet játszik abban, hogy a gyermek jól tudjon pihenni. Érdemes Cseppke hálózsákot vagy pizsamát beszerezni erre a célra. Ugyanis ezek mindegyike megbízható minőséget képvisel, kényelmes, puha és kellően meleg.

Az esti rutin kialakításának lépései

Első lépésként át kell gondolni, hogy hogyan szoktak telni az esték, és ki kell alakítani egy sorrendet, amely minden egyes nap egyszerűen követhető a gyermeknek és szülőnek egyaránt. Például 18.30-kor fürdés, 19.00-kor vacsora és 19.30-kor meseolvasás.

Mindenképpen érdemes az olvasást előnyben részesíteni a mesenézéssel szemben, ugyanis a villogó vizuális ingerek, illetve a hangok nem nyugtatják meg a gyermeket, sokkal inkább felpörgetik.

Javasolt a mesét a gyerekszobában olvasni, miután a gyerkőc már kényelmesen elhelyezkedett az ágyában. Továbbá érdemes átszellőztetni a helyiséget, hiszen a friss levegő is hozzájárul a nyugodt alváshoz. Amennyiben a kicsi fél a sötétben, egy kis lámpát célszerű égve hagyni.

Fontos a gyermek életkora és érdeklődése

Az esti mese kiválasztásakor természetesen figyelembe kell venni az életkort. 2-3 éves korban tartalmazzon a könyv sok képet és kevés szöveget. A szereplők kisgyermekek vagy állatok legyenek. Ezekben a történetekben még ne szerepeljenek gonosz szereplők. 4-5 éves korban a kicsit hosszabb mesék is jó választásnak bizonyulnak. Legyenek tele fordulatokkal és kalandokkal. A 6 évesek már a hosszú meséket is szívesen végighallgatják.

Természetesen a választás során az életkor mellett a gyermek érdeklődésére is hangsúlyt kell helyezni. A lurkó akkor fogja várni az esti mesét, ha tetszik neki a történet. Érdemes már kisgyermekkorban elkezdeni a mesék világába történő közös utazást, hogy fokozatosan szokjon hozzá és szeresse meg a gyermek ezt a programot. Így lesz igazi élmény az altatás.

Miért hasznosak az esti mesék?

A gyermekek életében a valóság és a mese még összefonódik. Ezekből a történetekből tanulják meg, hogy van jó és rossz, illetve azt is, hogyan érhetik el, amit szeretnének, és hogyan küzdhetik le a nehézségeiket. Ráadásul a gyerkőcök szókincsének gazdagításához, valamint a képzeletük, emlékezőképességük, gondolkodásuk és érzelmi intelligenciájuk fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Mindemellett megnyugtatják a csemetét, és arra tanítják, hogy bízzon magában, a képességeiben. Ráadásul a szülő-gyermek kapcsolat erősítéséhez is hozzájárulnak ezek a különleges történetek. Érdemes minden egyes nap legalább 10-15 percet szánni a meseolvasásra, beépíteni ezt az esti rutinba.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.