Bár a Covid-19 komoly kihívásokat jelentett a vendéglátás számára, még mindig sok lehetőség rejlik ebben a szektorban. Az iparág fokozatos újjáéledése, az álláslehetőségek bővülése is ezt mutatja. Cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbb vendéglátós munkákat és azok előnyeit!
A vendéglátós munkák előnyei
A koronavírus-járványt követően a vendéglátóipar számos kihívással nézett szembe. Sokáig sehová sem mozdulhattunk ki: nem utazhattunk, az éttermek és bárok is zárva tartottak. Ám a járvány legpusztítóbb részének végéhez érve ismét nagy a kereslet az e téren szakképzett munkaerő iránt. Ha Baja környékén keresünk állást, a https://bajaallas.hu/allasok/vendeglatas oldalon, a Bajaállás hirdetései között számos munka közül válogathatunk.
Hogy miért éri meg a szektorban dolgoznunk? Többek között az alábbi előnyök miatt:
- Rugalmasság: a vendéglátásban dolgozók általában részmunkaidős vagy időszakos szerződéssel dolgoznak. Ez különösen előnyös lehet, ha tanulás vagy más tevékenység mellett dolgozunk.
- Változatos karrierlehetőségek: ez az iparág dinamikus, folyamatosan fejlődő. Ezáltal, ha már elég tapasztalatot szereztünk, viszonylag hamar szép karriert építhetünk. Például szakácsból a séfek világába, felszolgálóból pedig vezetői pozícióba juthatunk.
- Csapatmunka: a vendéglátásban dolgozva megtanulhatjuk, hogyan kell hatékonyan csapatban dolgozni. A tapasztalatok pedig, melyeket a különböző helyzetekben szerzünk, megkönnyíthetik az együttműködést másokkal, az életünk egyéb területein is.
A legnépszerűbb vendéglátós munkák és főbb jellemzőik
- Szakács: az ételek elkészítéséért felelős szakemberek kreatívak, gyakorlatiasak és jó stressztűrő képességgel rendelkeznek. Szenvedélyük az ételek iránt megmutatkozik a konyhában.
- Felszolgáló: a felszolgálók az ételek és italok kiszolgálásáért felelnek az éttermekben. Megfigyelőképességük kiváló, kommunikatívak és jó problémamegoldó képességgel rendelkeznek. Mindemellett a türelem és az állóképesség is nagy erényük.
- Gyorséttermi futár: mivel ők az ételrendelések házhoz szállításával foglalkoznak, jól kell ismerniük a várost. Emellett önállóságuk és jó időgazdálkodási képességük teszi a futárokat sikeressé a szakmájukban.
- Pultos: a pultosok az italok kiszolgálásáért felelnek a bárokban vagy éttermekben. Gyorsak, jó szervezők és remek memóriával rendelkeznek. Empátiájuk, emberszeretetük pedig pozitív élménnyé teszi a vendégek számára az ottlétet.
Hogyan lássunk neki az álláskeresésnek?
Ha úgy döntünk, hogy a vendéglátásban szeretnénk dolgozni, gondoljuk át, hogy hosszú távon mi a célunk, honnan hová szeretnénk eljutni! Válasszunk olyan pozíciókat, amik segíthetnek elérni hosszú távú karriercéljainkat. Egy szabatos, friss önéletrajz elkészítése és az állásajánlatok kitartó böngészése mellett pedig érdeklődjünk személyesen vagy telefonon is a leendő munkáltatónál! Így könnyebben meggyőzhetjük őket a motivációnkról és elkötelezettségünkről.