Nem mindig van idő és inspiráció a konyhában, de azért jobb ilyenkor is valami finomat és táplálót enni. Ezzel a tepsis csirkével kevés munkával és gyorsan összedobható egy színes egytálétel, aminek senki sem fog tudni ellenállni.
A gyors és finom nem ellentéte egymásnak, bizonyíték erre ez a remek tepsis fogás, ami egyszerre színes és ízes, fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény, krémes is, sajtos is, zöldséges is. A lényege a csirkemell, lelke pedig a fűszeres tejföl, amiben a húsfalatok és a zöldségek is sülnek. A hús nem szárad ki, de átveszi a fűszerek aromáját.
A tepsis fogás előkészítése 10 perc aprítással, elősütéssel, a fűszeres tejföl elkészítésével együtt, a sütőben pedig 20–25 perc alatt elkészül ez a nem annyira szokványos, de nagyon telt, gazdag egytálétel, vagyis fél óra alatt tökéletes ebédet vagy vacsorát prezentálhatunk. Önmagában is tökéletes, de adhatunk mellé párolt rizst, bulgurt vagy akár salátát.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és egy serpenyőben kevés forró olajon átforgatjuk, 2-3 perc alatt elősütjük.
A sütőtököt meghámozzuk, és a paradicsommal együtt felkockázzuk.
A tejfölt egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott rozmaringot, a reszelt sajt felét, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a csirkét, a paradicsomot és a sütőtököt, átforgatjuk, majd sütőtálba vagy tepsibe öntjük.
180 fokos sütőbe toljuk, 10 perc sütés után megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és további 10–15 perc alatt készre sütjük.
Azonnal tálaljuk, párolt rizst kínálhatunk mellé, de önmagában is nagyon finom.