Az omlett az egyik legegyszerűbb étel, gondolnánk, tojás felverve, ízesítve, serpenyőben megsütve, esetleg egy kis reszelt sajttal meghintve. A japánok változata ezzel szemben egy fokozatosan sütött, tekercsnek felgöngyölt, omlós és lágy, mutatós fogás.
A japánok híresen precízek mindenben, így nem csoda, hogy tojásos fogásuk, a tamagoyaki is szintet lép a mi hagyományos, legfeljebb félbehajtott omlettünkkel szemben. A rizsliszttel, szójaszósszal és egy kevéske porcukorral felvert tojásokat vékony rétegben sütik, folyamatosan göngyölve sülés közben, hagyományosan két evőpálcával tekerve fel a vékony tojáslepényt, de mi nyugodtan használhatunk lapátot – ezzel sokkal könnyebb dolgunk lesz.
Némi gyakorlatra és ügyességre van szükség ahhoz, hogy szép tekercseket kapjunk, de mindenképpen érdemes megpróbálni mindenkinek, aki rajong a tojásos ételekért. Itt sajttal és petrezselyemmel meghintve készült, de akár párolt zöldséggel, vékonyra szelt sonkával vagy lazaccal is tovább gazdagítható.
Hozzávalók:
Elkészítése: A petrezselymet finomra vágjuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a rizslisztet, a szójaszószt és a porcukrot, sózzuk, borsozzuk, tovább verjük enyhén habosra.
Egy serpenyőt kikenünk olajjal, felforrósítjuk, beleöntjük a tojás harmadát, megszórjuk sajttal és petrezselyemmel. Amikor kezd sülni, és már alá tudunk nyúlni, akkor egy spatulával felhajtjuk, és óvatosan elkezdjük feltekerni. A szabadon lévő helyre tojást öntünk, megszórjuk sajttal és petrezselyemmel, és amint sül, ismét felhajtjuk, majd a maradék tojást is a serpenyőbe öntjük, amit a maradék sajttal és petrezselyemmel megszórunk. Ha ez is megsült, akkor teljesen feltekerjük – nem is olyan könnyű, majd tányérra ügyeskedjük, és csigákra vágva tálaljuk.