A különféle gyökérzöldségek sokszor lenézettek, és csak mellékszereplőként, ízesítőként vagy kísérőként kapnak helyet, pedig egy kis fűszerrel főszereplőként is zseniálisan finomak – például tepsiben megsütve.
A sárgarépa nemcsak húslevesben, a cékla salátának, a krumpli pürének, a hagyma pedig pörköltalapnak jó, hanem elképesztően finom, ha tepsiben egy kis olajjal és izgalmas fűszerekkel összesütjük. Egyrészt egyszerű, másrészt egészséges, nem mellesleg pedig elég pénztárcabarát, hanem főleg és mindenek felett: nagyon finom!
Egész más ízű és állagú a répa és a cékla sütőben sütve, mint főzve: cukortartalmuk karamellizálódik a sütőben, kellemesen édeskésre, ruganyosan haraphatóra sülnek, ahogy a hagyma is. A zeller és a karalábé is nagyon izgalmas sütőben sütve, érdemes kipróbálni! Ha fokhagymát is sütünk velük, akkor a krémesre sült fokhagymagerezdeket pirítósra is kenhetjük, vagy egy kis joghurttal kikeverve mártogatósnak is kínálhatjuk a zöldségek mellé.
Ha a hétvégi sült csirke mellett sütjük a gyökérzöldségeket, szuper köretnek is, de vega vacsorának is remek.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, ha zsengék és vékony a héjuk, akkor elég, ha alaposan megmossuk. A répát félbe, a céklát negyedbe, a hagymát karikákra vágjuk, a krumplit félbevágjuk vagy ha kisszemű, akkor egyben is hagyhatjuk. Az egész fej fokhagymát lapjában félbevágjuk, a citromot felkarikázzuk.
Az összes előkészített zöldségfélét egy tiszta zacskóba rakjuk, hozzáadjuk az olajat, a balzsamecetet és 1 teáskanál sót, némi őrölt borsot, és a zacskó száját összefogva alaposan összerázzuk a tartalmát, hogy az olaj és a fűszerek mindenhol körbevegyék a zöldségeket.
A zöldségeket egy tepsibe öntjük, elegyengetjük, egyenletesen meghintjük a fűszerekkel, rádobjuk az egész csilit és a fahéjrudakat, majd 190 fokos sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.
Köretként, önmagában is tálalható, isteni finom!