Szerencsére a hazai piacokon is megjelent a fodros kel, a káposztafélék egyik legegészségesebb és legfinomabb fajtája. Itthon is könnyen megterem, még a hideg hónapokban is, cserépben pedig egész évben termeszthető. Érdemes keresni, ültetni, enni!
Kale néven Amerikában és az angolszász országokban igazi csodazöldségnek számít, de kedvelt Németországtól Portugáliáig, valahogy minket elkerült, vagyis régebben nálunk is ismert és kedvelt volt, de a fejes káposzták kiszorították. Elképesztően egészséges és nagyon finom is, zsengén nyersen is szuper salátaalap, de párolva, sütve is remek.
A káposztafélék családjába tartozik, de nem növekszik fejjé, hanem a levelek külön nyélen nőnek. Sok pozitív hatása van az egészségünkre: alacsony a kalóriatartalma, tele van antioxidánsokkal, csökkenti a rák kockázatát és a koleszterinszintet, tele van rostokkal és vitaminokkal, nyomelemekkel, ha találkoztok vele, mindenképpen próbáljátok ki, mert ráadásul nagyon finom!
Mi éppen most kaptunk egy nagyobb csokorral… Március elején szabadföldi friss zöldség? Igen! Remek benne az is, hogy ilyenkor is terem, még tél végén, tavasz elején is bújnak ki a zöld levelek… Egy izgalmas saláta lett belőle, erősen ajánljuk, akár kelkáposzta leveleiből is elkészítve.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, 1 evőkanál olajjal összeforgatjuk, majd sütőpapírral borított tepsibe szórjuk, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A fodros kelt megmossuk, és enyhén sós forró vízben 1 perc alatt blansírozzuk, majd szűrőbe öntve leszűrjük.
A tökmagot és a kesudiót egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk.
Az előkészített fodros kelt, sütőtököt és pirított magokat egy salátástálba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, a mézzel, a citrom levével, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk.
Önmagában is nagyon finom, de remek köret roston sült csirkemell, halfilé vagy sajt mellé is.