A répatorta igazi sikerdesszert, finoman fűszeres, könnyen elkészíthető és sokáig friss és puha marad, egy kis krémsajtos habbal tálalva pedig egészen ünnepi desszertté avanzsálhat.
A jó répatorta lényege az állaga: ne legyen túl sűrű, ne száradjon ki, de belül is átsüljön. Ehhez legideálisabb, ha minitortának sütjük: így egyrészt csinosabb, másrészt nem szárad ki a megvágott felület, nem mellesleg gyorsabban és biztosan átsül a tészta.
A klasszikusnak tartott répatortába kerül dió és mazsola, valamint fahéj, de természetesen rengeteg módon variálhatjuk, és úgy jó, ha mindenki a saját ízlésére formálja. Készíthetjük gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, szegfűszeggel, szerecsendióval vagy reszelt narancshéjjal fűszerezve, a tésztát gazdagíthatjuk mandulával, mogyoróval, kókusszal, csokidarabokkal és bármilyen aszalt gyümölccsel. A liszt kiváltható finomra darált zabpehellyel, ha valaki lisztmentesen szeretné elkészíteni.
A répatorta önmagában is nagyon finom egy bögre tejjel, teával vagy tejeskávéval, de érdemes krémsajtos habbal koronázni, amit akár vaníliával, akár citrommal ízesíthetünk.
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a barnacukrot, és habosra keverjük. A lisztet a sütőporral, a fahéjjal és a gyömbérrel összekeverjük, a felét a tojásos alaphoz adjuk, elkeverjük, majd a finomra reszelt sárgarépa fele következik, ezzel is elkeverjük, majd a maradék lisztes keveréket, végül a maradék répát is hozzákeverjük a durvára vágott dióval és a mazsolával.
A masszát papírkapszlikkal bélelt muffinformába kanalazzuk, majd 190 fokos sütőbe toljuk, ahol kb. 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a tetejére a krémet.
A krémhez a tejszínhabot felverjük. A mascarponéhez adjuk a vaníliás cukrot, habosra keverjük, majd 2-3 kanál tejszínhabbal fellazítjuk, végül az összes habot hozzáadva finoman összeforgatjuk.
A mascarponés-tejszínes krémet habzsákba töltjük, és a kihűlt muffinok tetejére ízlés szerinti formában habot nyomunk. Barnacukorral, durvára vágott dióval vagy reszelt sárgarépával ízlés szerint megszórhatjuk.