Istenien krémes, illatos, a tél végi almák feldolgozásának egyik legjobb módja lehet ez a rusztikus francia almás pite. Omlós tésztából, almapüréből és karamellizálódott almaszeletekből áll össze, nem bonyolult, isteni finom, amolyan nagymama-féle békebeli finomság.
Nem simán almás, hanem duplán! Almapüré és cikkekre vágott almaszeletek sülnek az omlós tészta ölelésében, csupa gyümölcs, nagyon egyszerű és illatos, mennyei sütemény. Házias, klasszikus, de van benne egy kis csavar, viszont elrontani nem lehet.
Omlós vajas tészta és alma a legtöbb almás sütemény lényege, de ebbe az ínycsiklandó receptbe még egy réteg almapüré is kerül. Lágy, omlós, vaníliás, egy gombóc fagyival vagy egy kis tejszínhabbal tálalva maga a boldogság!
Hozzávalók:
A tésztához:
Az almapüréhez:
Az összeállításhoz:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a cukrot és a sót egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, és ujjbeggyel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást is, összegyurmásszuk, ha kell, kevés lisztet még hozzáadunk, hogy ruganyos tésztát kapjunk. Fóliába csomagoljuk, és 1 órát hűtőben pihentetjük.
Az almapüréhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk, és 5 dkg olvasztott vajon 2 csomag vaníliás cukorral párolni kezdjük, időnként megkeverjük, kevés vízzel időnként meglocsolva fedő alatt puhára pároljuk, majd villával összetörjük, hagyjuk kihűlni.
A maradék 2 almát meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk, 1/2 citrom levével meglocsoljuk, összeforgatjuk.
A pihentetett tésztát egy vékony körlappá kinyújtjuk sütőpapíron, egy tepsire tesszük, a közepére kenjük az almapürét, majd körkörösen kirakjuk az almacikkekkel, megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük a vaníliás cukorral, és a tésztát körben visszahajtjuk a süteményre.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Langyosan a legfinomabb – egy gombóc vaníliafagyitól sem sértődik meg!