Írd be, mit keresel:

Omlós csokitorta illatosan, gyömbéres körtével

Sok csoki, sok vaj, kevés liszt - ez a titka ennek a nagyon puha és omlós, brutálisan csokis süteménynek, az úgynevezett francia moelleux-nek (ejtsd: moállő), amibe most egy kis körte is került, így még szaftosabb, omlósabb, illatosabb...

Cookta - 2024.03.20.
Omlós csokitorta illatosan, gyömbéres körtével

Csupa egyszerű alapanyag, semmi bonyolult technika, egy igazi békebeli klasszikus egy kis körtével felturbózva. Csavar csak annyi van benne, hogy a gyümölcsöt gyömbéres-vaníliás lében pároljuk meg, mert nem csak a körte passzol jól a csokihoz, hanem a gyömbér is a körtéhez és a csokihoz, így együtt pedig isteni finom ez a kombó.

Mivel ebben a sütiben nincs sütőpor, a tészta könnyedségét a felvert tojáshab és az alaposan kihabosított tojássárga adja, így ezt nem érdemes elspórolni, mellesleg ezt úgyis az elektromos habverő végzi, illetve arra ügyeljünk, hogy az összeforgatáskor óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot.

Omlós csokitorta gyömbéres körtével

Hozzávalók:

  • 17,5 dkg vaj
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 4-5 kisebb körte
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • diónyi friss gyömbér

Elkészítés: A körtéket félbevágjuk, kicsumázzuk, meghámozzuk. Vizet forralunk egy lábasban, hozzáadjuk a citrom levét, a meghámozott, szeletekre vágott gyömbért és a vaníliás cukrot, a körtéket beletesszük, és forrástól számítva takarékon 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve hagyjuk langyosra hűlni.

A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük, félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét elektromos habverővel közepesen kemény habbá verjük. A cukrot a sárgákhoz adjuk, és a habverővel jó habosra, krémesre, egészen fehérre keverjük. A habot 2-3 részletben a cukros sárgához adjuk, egy spatulával óvatosan összeforgatjuk. Ezután a lisztet hozzászitáljuk, ezzel is összeforgatjuk, végül a vajas csokit is 2-3 részletben hozzáöntjük, és finoman egynemű tésztává összeforgatjuk.

A tésztát kikent, lisztezett sütőtálba öntjük, elsimítjuk, és kirakjuk a lecsöpögtetett körtékkel. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Tipp: A körte főzőlevét ne dobjuk ki, lehűtve nagyon finom gyömbéres-citromos limonádé…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.