Írd be, mit keresel:

Firni, a legegyszerűbb és legkrémesebb puding

A Közel-Kelet egyik ünnepi desszertje a firni, csupa selymes krém, egyfajta tejes puding, amit izgalmas fűszerekkel tesznek ellenállhatatlanná, és különféle magokkal, gyümölcsökkel díszítenek. Nagyon finom és rém egyszerű!

Cookta - 2024.03.21.
Firni, a legegyszerűbb és legkrémesebb puding

A perzsa gyökerekkel bíró krémes desszertet Indiában, Pakisztánban és Afganisztánban is kedvelik, phirnee, firnee, ferni vagy firni néven ismerik. Az alap közös: tej, cukor és kukoricakeményítő, de a variációk száma végtelen, mint minden egyszerű és közkedvelt fogásnál. A puding tovább krémesíthető egy kis tejszínnel, de készülhet kókusztejjel is, ízesíthető kardamommal, fahéjjal, vaníliával, közkedvelt rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel is.

A firnihez mindig jár egy kis ropogós mag, ami leggyakrabban pisztácia vagy dió, de lehet mandula vagy mogyoró is, illetve a gyümölcs is nagyon jól illik hozzá, legyen az kivi, banán, gránátalma, de akár szeder, eper, más bogyós gyümölcs is – ezekkel a tálalás előtt díszítik a krémes finomságot.

Firni – közel-keleti fűszeres tejpuding

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 4 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1,9 dl cukor
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamommag
  • 1 teáskanál rózsavíz
  • 1 evőkanál darált pisztácia

Elkészítés: A kukoricakeményítőt egy tálkába kanalazzuk, hozzáadunk kb. 2 dl tejet, és simára keverjük.

A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, kevergetve felforraljuk, majd hozzáöntjük a keményítős tejet is, és sűrűsödésig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a kardamomot és a rózsavizet, és kevergetve még 1-2 percig főzzük.

Tálkákba, poharakba vagy egy nagyobb tálba öntjük, megszórjuk a pisztáciával és egy csipet őrölt kardamommal, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben még kb. 2 órát pihentetjük tálalás előtt.

Ízlés szerint karikázott banánnal, gránátalmamagokkal vagy más gyümölccsel is díszíthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.