A fagylalt valóságos főnyeremény, és nem véletlenül lett a legkedveltebb desszertek egyike: nemcsak magában, nyáron, tölcsérből és a cukiból, de egész évben változatosan bevethető, ha egy kis kényeztetésre vágyunk. És otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető - akár 3 alapanyaggal!
A fagylalt nagy előnye, hogy jeges és a fagyasztóban lapul, innen pedig bármikor előkapható, ha egy gyors desszertet szeretnénk improvizálni. Szinte minden édes és kényeztető finomsághoz jól passzol, és a hűs és krémes állagával mindent felvidít és különlegesebbé tesz. Sokan elcsábulnak a boltok hűtőpultjainál egy doboznyi fagyira, de házilag kiadósabb, és valószínűleg sokkal természetesebb, mintha készen vennénk.
A házi fagyialaphoz csak jól behűtött zsírosabb tejszínre és édes sűrített tejre van szükség, a kettő együtt felverve egy elektromos habverővel egészen könnyű és krémes, habos masszát alkot, amit ízlés és hangulat szerint ízesíthetünk. Az alap és legklasszikusabb vaníliafagyihoz 1 rúd vanília kikapart belsejét vagy 1 teáskanál vanília-kivonatot adunk, de rengeteg lehetőséget rejt ez a selymes fagyialap:
A vaníliás alapváltozat igazán jól használható, egy csésze kávét ünnepivé és különlegessé varázsolhat, de egy brownie vagy crumble koronájaként is tökéletes, de akár pár szem gyümölccsel, csoki- vagy tojáslikőrrel meglocsolva önmagában is egy csoda!
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejszínt és a sűrített tejet jól behűtjük, mert így könnyebben és habosabbra felverődik, majd keverőtálba öntjük, és elektromos robotgéppel 4-5 perc alatt felverjük, hozzáadjuk a vanília-kivonatot, és még tovább verjük 1-2 percig, amíg jó habos lesz.
Ízlés szerint belekeverjük az ízesítőket – vagy nem – és lezárható műanyag dobozba öntjük, lefedjük, és legalább 6 órára fagyasztóba tesszük. Innentől ízlés szerint használhatjuk bármihez, 3 hónapig elvan a fagyasztóban!
Tipp: Gyerekeknek és minden édesszájúnak isteni finom két omlós keksz közé betöltve, fagyiszendvicsnek!