Omlós linzertészta, lekvár és csokoládé tökéletes triója a dominó keksz, ami nemcsak ellenállhatatlanul finom, de jópofa is: biztos, hogy mindenkinek mosolyt csal az arcára.
Egy jó kis omlós kekszféle mindig jól jön, és bár igaz, hogy a dominó süti egy kicsit macerás a dekorálása miatt, de megéri vele egy kicsit pepecselni, mert mindig sikert arat. Aki szereti az islert – és ki ne szeretné –, annak biztosan bejön majd ez a süti is, ugyanis nagyjából megegyezik a tészta, a lekváros töltelék és a csoki is.
A dominó keksz tésztája nagyon omlós, amit a lekvár finoman illatossá és puhává tesz, a csokiréteg pedig megóvja a kiszáradástól. Akár nagyobb adagban is készíthető, mert jól záródó fém- vagy műanyag dobozban sokáig eláll, és mindig elő lehet vele rukkolni – akár vendégek érkeznek, akár a kollégáinkat szeretnénk meglepni pár édes falattal. Aki kevésbé szeret pepecselni, annak tökéletes megoldás, ha társasággal készíti: közös programnak is ideális a sütögetés és csokival rajzolás – a kész dominókkal pedig egy partit is lehet játszani. 😉
A tészta gazdagítható egy kis darált mandulával, dióval vagy mogyoróval, és akár többféle lekvárt is használhatunk töltelékként. A sárgabaracklekvár és a meggydzsem mellett akár tölthetjük málnalekvárral, eperdzsemmel is, az a lényeg, hogy viszonylag kemény és sima lekvárral dolgozzunk.
Hozzávalók:
A linzertésztához:
Valamint:
Elkészítés: A lisztet, a sütőport és a porcukrot egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és egy csipet sót, a kockára vágott vajat, és ujjbeggyel összemorzsoljuk. Ha kellően morzsás, hozzáadjuk a tojásokat és a citrom reszelt héját, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd gombóccá formáljuk, és 30 percet a hűtőben pihentetjük.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd téglalapokká vágjuk, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rakosgatjuk. 180 fokos sütőbe toljuk, és aranybarnára sütjük néhány perc alatt.
Amíg hűlnek, az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a lapocskák felét belemártogatjuk, hagyjuk megdermedni, majd lekvárral kettesével összeragasztjuk a csokis és a csokitlan feleket.
A fehér csokoládét is megolvasztjuk, majd egy kisebb zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lukat vágunk, és pöttyöket, illetve középre csíkot rajzolunk vele.