A franciák egyik klasszikusa, a Riviéra kedvenc salátája a nizzai saláta. Alakbarát, de tartalmas, friss, mégsem leszünk éhesek fél órán belül! Mindehhez könnyen összeállítható, és még jól is variálható.
A nizzai saláta nem előétel vagy kísérő, olyan komplex fogás, ami főételként is tökéletesen megállja a helyét, van benne sok zöldség és fehérje is. Hidegen és langyosan is nagyon finom, és mivel van benne nyers és főtt alapanyag is, ez utóbbi is könnyen kivitelezhető. A mediterrán saláta klasszikus alapja friss zöldsaláta vagy római saláta, elengedhetetlen kelléke a főtt tojás, a főtt krumpli, a főtt zöldbab, a paradicsom, a tonhal és a lila hagyma, de sokszor kerül bele olajbogyó vagy kapribogyó, articsóka, szardellafilé is.
Öntetként vinaigrette szósszal locsolják meg, ami dijoni mustár, borecet és olívaolaj keveréke, de készíthető citromlével is, mert ez a halhoz jobban illik. A salátaöntetbe mehet egy kis frissen őrölt bors és zöldfűszer is: nagyon jól illik a provence-i ízvilághoz a kakukkfű, a bazsalikom vagy az oregánó, de akár petrezselyemmel vagy tárkonnyal is kipróbálhatjuk.
Hozzávalók:
Az öntethez:
Elkészítés: A krumplit, a tojást és a zöldbabot enyhén sós vízben külön-külön megfőzzük, leszűrjük. A tojást és a krumplit meghámozzuk, a krumplit karikára vagy félkarikára, a tojást cikkekre vágjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk.
A salátát leveleire szedjük, kibélelünk a levelekkel 4 tányért, majd az előkészített hozzávalókat szépen elosztjuk bennük. Rápotyogtatjuk az olajbogyókat, mindegyikre 2-2 szardellafilét teszünk, és elmorzsoljuk a tetejükön a konzervtonhalat.
Az öntethez a mustárt egy tálkába tesszük, hozzáöntjük az olajat, belefacsarjuk a citrom levét, sózzuk, borsozzuk, és krémesre keverjük. Meglocsoljuk vele egyenletesen a salátát, és tálaljuk is. Néhány gerezd citromot még kínálhatunk mellé…