A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle, nagyon egészséges, semleges ízének köszönhetően rengeteg formában felhasználható. Főtt kölesből például nagyon finom kis lepénykéket süthetünk, akár édes, akár sós változatban.
Sajnos ritkán jut eszünkbe a gluténmentes és nagyon egészséges, lúgosító hatású köles, ami nemcsak köretnek és kásának jó, de akár fasírtot és lepényt is készíthetünk vele. Most a főtt kölesből túróval, tojással és egy kis keményítővel összedolgozva édes lepények sültek, a túrónak köszönhetően finom puhák, szaftosak lettek.
Ha van maradék főtt köles, akkor villámreggelinek is ideális, mert nagyon gyorsan kikeverhető és megsüthető, de ha főznünk kell a kölest, akkor is viszonylag rövid idő alatt elkészül, és uzsonnának, desszertnek is nagyon finom, akár mézes tejföllel, akár lekvárral, friss gyümölccsel, gyümölcsraguval vagy Nutellával tálalva.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kölest szűrőbe öntve leöblítjük, háromszoros mennyiségű vízzel felöntve felforraljuk, majd takarékra véve és lefedve megfőzzük. Ha megpuhult, és az összes folyadékot felszívta, hozzáadunk egy csipet sót, 2-3 evőkanál porcukrot, a vaníliás cukrot, elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a túrót, a tojást és az étkezési keményítőt, összedolgozzuk.
A masszából féltenyérnyi lepénykéket formázunk, és kevés forró vajon megsütjük néhány perc alatt.
Mézzel elkevert tejföllel tálaljuk, de kínálhatunk mellé lekvárt vagy Nutellát is.