Írd be, mit keresel:

Bableves könnyebben, másképp – amiben a sonkalé új életre kel

A húsvéti sonka főzőlevét vétek lenne kidobni! Tökéletes alaplé lehet egy kiadós leveshez, de akár főzelékhez is babbal vagy lencsével, egy kis zöldséggel kiegészítve, a maradék sonkát is felhasználva.
Cookta - 2024.04.15.
Bableves könnyebben, másképp – amiben a sonkalé új életre kel

A füstös ízű sonkalé valóságos kincs. Ha hagyjuk kihűlni, és a hűtőben egy éjszakát pihentetjük, a tetejéről könnyen leszedhető a zsír, a sonkalevet pedig akár azonnal felhasználhatjuk, akár literenként lefagyaszthatjuk, remek alap egy tartalmas, ízletes leveshez. A legtöbben hagyományos bableveshez használják fel, rántással, pirospaprikával, de könnyedebb változat is készíthető belőle. A sós és füstös ízhez nagyon jó ellenpont az édeskés kukorica, amivel ez a változat is készült, érdemes kipróbálni!

Nincs benne rántás, csak egy kis liszttel elhabart tejföl, a bab mellett kukorica, egy kis rizs és sárgarépa került bele, a végén pedig friss petrezselyem és pirított sonka teszi teljessé. Nem nehéz, nem telít el, de kiadós, tartalmas egytálételként is megállja a helyét, a konzerv zöldségeknek köszönhetően pedig gyorsan elkészül.

Kukoricás-sonkás bableves

Hozzávalók:

  • 1 konzerv fehér bab
  • 1 konzerv kukorica
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 dl rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 liter sonka főzőlé
  • 2 ujjnyi szelet sonka
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A hideg sonkalé tetejéről egy kanállal leszedjük a zsírt, kimerünk belőle 2 liternyit, ha nagyon sós, akkor egy részét vízzel pótoljuk. Felforraljuk, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott répát és a rizst, valamint a babérlevelet, és kb. 10 percig főzzük. Közben a babot és a kukoricát leszűrjük, majd ezt is a leveshez adjuk.

A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymanyomóval a tejfölhöz adjuk, hozzákeverünk 1 csapott evőkanál lisztet is. A forró levesből egy merőkanálnyit a tejfölhöz adunk, elkeverjük, majd a leveshez öntjük, és takarékra véve egyszer összeforraljuk, majd a tüzet elzárjuk.

A petrezselymet finomra vágjuk. A sonkát felkockázzuk, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk.

A levest tányérokba merjük, a sonkával és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.