A skót tojás az angolszász országokban nagyon népszerű fogás, tökéletes street food egy kis sült krumplival, de készítik ráérős reggelire, brunchra is. A főtt tojást fűszeres darált hús, vagyis fasírtmassza veszi körbe, amit olajban csupaszon vagy bundázva megsütnek.
Angliában hagyományosan darált marhahússal készítik, mint oly sok más ételt, de bármilyen hússal készülhet, akár még a maradék húsvéti sonkából is kerülhet bele. Az alábbi receptben csirkemellel készül, a húsmasszát egy kis áztatott zsemle és tojás gazdagítja, hagyma, fokhagyma és mustár, de ízlés szerint bármilyen fűszer kerülhet bele, ez most egy gyerekbarát változat. A csirkemell gyorsan átsül, és mivel főtt tojás van benne, aminek már nem kell sülnie, így néhány perc alatt elkészíthető fogás a maradék tojásokból.
Főzelék feltétjének vagy saláta kísérőjének is megállja a helyét, de szuper étel akár egy brunch vagy piknik esetében is, mert a fasírthoz hasonlóan hidegen és melegen is nagyon finom.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A 6 tojást hideg vízben feltesszük főni, majd forrástól számítva 10 percig főzzük – vagy a húsvéti maradék főtt tojásokat használjuk… Hideg vízbe tesszük, ha kicsit hűlt, akkor meghámozzuk, félretesszük.
A húsmasszához a csirkemellet ledaráljuk vagy késes robotgéppel pépesítjük. A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, a húshoz adjuk. Hozzáreszeljük a hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk a mustárt, a tojást, ízlés szerint sót és borsot. Alaposan összedolgozzuk, majd 6 részre osztjuk, a tenyerünkben kilapítjuk, beleültetünk egy tojást, és egyenletesen rálopagatjuk a tojásra a húsmasszát.
A húsos gombócokat lisztbe, kis sóval felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy felszívhassa a felesleges zsiradékot, majd salátával, párolt zöldséggel, főzelékkel vagy ízlés szerinti körettel tálaljuk.