Kívül lágy tészta, belül folyós csokikrém, mindez egyetlen keverékből sütve: ez az ellenállhatatlanul csábító desszert nem más, mint a lávasüti, amit sokan bonyolultnak hisznek, pedig éppenséggel az egyik legegyszerűbb finomság, és csupán 5 egyszerű alapanyag kell hozzá.
Nevezhetjük sült csokipudingnak is, mert a belseje krémes és rezgős, amit kívülről épp csak omlósra sült sütiréteg ölel körbe, melegen igazán finom, frissen, de maga a keverék előkészíthető akár néhány órával korábban, így akár vendégeknek is ideális, mert csak be kell tolni a sütőbe, amikor eljön az ideje. Arra érdemes csak figyelni, hogy jobb minőségű csokit használjunk hozzá, mert ez adja a lelkét!
Ezt a sütit leggyakrabban egyszemélyes kis tálkákban sütik, de sokkal egyszerűbb, ha egy nagyobb pitetálban vagy sütőformában készítjük, kevesebb macera és mosogatás, a sütési idő viszont így változik – míg az egyszemélyes adagoknál elég 7-8 perc, addig az egyben sütött változatnál számítsunk 20 percet, így lesz belül még krémes, kívül pedig lágyan omlós.
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat felkockázzuk, és gőz fölött megolvasztjuk. Közben a csokit felaprítjuk, majd a forró vajhoz adjuk, és a tűzről levéve addig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen felolvad, és selymes krémet kapunk.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadjuk a cukrot, és elektromos habverővel jó habosra, kifehéredésig verjük, majd hozzáöntjük a vajas csokit is, és simára keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, és egy spatulával finoman összeforgatjuk.
Kivajazott sütőtálba öntjük, és 180 fokos sütőbe tolva 20 perc alatt megsütjük, amíg kívül sütisre sül, belül pedig krémes és olvadós marad a csokis keverék.
Azon melegében tálaljuk, vaníliafagyit kínálhatunk hozzá, de önmagában is nagyon finom.