Zöld, friss, zsenge és csupa egészség, mégis megosztó alapanyag a sóska. Vannak, akik rajonganak ezért a savanykás tavaszi zöldért, mások hallani sem akarnak róla – feltehetően egy gyerekkori, menzás rossz emléknek köszönhetően. Érdemes azért újra tenni egy próbát, mert a sóska nagyon finom tud lenni, például krémlevesnek. Mutatunk is egy pofonegyszerű, filléres és villámgyors receptet!
Való igaz, hogy a sóska elég vadóc zöldség, karakteresen savanyú, de épp ezért nagyon friss és üdítő ízű, ha egy kicsit szelídítünk rajta. Ehhez nem kell más, csak egy kis cukor vagy méz, illetve egy kis tej vagy tejszín, ezekkel már tökéletesen kiegyensúlyozottá válik bármilyen sóskás fogás. A leggyakrabban mártás vagy főzelék készül belőle, de levesnek sem utolsó, ráadásul tényleg villámgyors, olcsó és egészséges.
Ebbe a sóskakrémlevesbe most egy kis curry is került, ami meglepően jól illik az édes-savanyú ízvilághoz, ahogy a tálaláskor hozzáadott főtt tojás is. Az egyetlen tudnivaló és betartandó a levessel kapcsolatban, hogy nem szabad túlfőzni, mert elveszíti szép zöld színét, forrás után elég 3-4 perc, és már turmixolhatjuk, majd tálalhatjuk is!
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A sóskát megpucoljuk, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd késsel vagy ollóval apróra vágjuk.
A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a sóskát, és kevergetve néhány perc alatt hagyjuk összeesni. Meghintjük a liszttel, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel, és még 5 dl vizet adunk hozzá. Sóval, cukorral és curryvel ízesítjük, összeforraljuk, majd botmixerrel krémesítjük.
Azonnal tálalhatjuk, szeletekre vagy kockára vágott főtt tojással gazdagítva. Ízlés szerint tejfölt és pirított kenyérkockát is kínálhatunk hozzá.