Írd be, mit keresel:

A helyes táplálkozás szerepe az egészséges száj higiéniában

Már kisgyermekkorban megtanuljuk, hogy a cukros ételek és italok fogyasztása, a nassolnivalók és az édességek nincsenek jó hatással sem a fogakra, sem pedig a szervezetre. A helyes szájápolás segítségével sokat tehetünk annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak a fogaink, ugyanakkor a táplálkozás szerepét sem érdemes lebecsülni.
Cookta - 2024.06.16.
A helyes táplálkozás szerepe az egészséges száj higiéniában

A MesterDent Fogászati Rendelő tömés, implantológia, általános és esztétikai fogászat, mikroszkópos gyökérkezelés, illetve fogpótlások terén várja a pácienseket. Sajnos a nem megfelelő szájhigiénia és az egészségtelen táplálkozás kéz a kézben járva komoly fogászati problémákhoz vezet idővel.

Az emésztés a szájüregben kezdődik

Étkezés során az étel bekerül a szájüregbe, ahol fogaink segítségével megőröljük az ételt, a nyálunkban lévő enzimek pedig elkezdik a lebontási folyamatot. A rágás során minden egyes fognak megvan a maga szerepe. Ha a fogsor rendezetlen, hiányos, esetleg egy-két fog érzékeny és fáj, gyulladt az íny vagy az alsó és felső fogsor nem jól illeszkedik, akkor sokkal nehezebb az étkezés.

A rágási nehézségek nagyon könnyen emésztési zavarhoz vezethetnek. Például jellemző, hogy a részleges vagy teljes foghiánnyal küzdők kerülik a rostokban gazdag ételeket, ami azért problémás, mert idővel vitaminhiányt okozhat.

A különféle tápanyagok káros hatásai

Különösen a savas ételek és italok fogyasztása jelent problémát, mivel sérülékenyebbé teszi a fogzománcot. Ezért javasolják a szakemberek, hogy az ilyen ételek és italok evése és ivása után ne mossunk azonnal fogat, hanem várjunk körülbelül fél órát, hogy a száj pH-értéke rendeződjön, valamint a zománc visszanyerhesse ellenálló képességét.

Ma már egyértelműen bizonyított, hogy a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás között összefüggés mutatható ki, ezért figyelnünk kell a szénhidrátbevitelre, és lehetőség szerint kerülni kell a finomított cukrokat. Főleg a különféle nasik, például sütemények, kekszek és chipsek okoznak problémát, melyek a fogra tapadva elősegítik a lepedék, majd a fogkő kialakulását.

A keményítő tartalmú ételek fogyasztása után nem kell várnunk, hanem mielőbb meg kell mosnunk a fogunkat, mert a szánkban lévő baktériumok olyan savakká bontják a keményítőt, amelyek a fogszuvasodás folyamatát elindítják.

Fogászati szempontból előnyös ételek

Némely élelmiszerek fogyasztása különösen előnyös, mivel segítenek semlegesíteni a szájban lévő baktériumokat, ezáltal redukálva a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A kemény sajtok nagyon sok fehérjét, kalciumot és foszfort tartalmaznak, így a fogzománcba beépülve képesek fokozni a fogsor ellenálló képességét. 

Ha pékárut vásárolunk, akkor a teljes kiőrlésű típusokat célszerű előnyben részesíteni. Nassolnivalóként pedig fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket a cukorban és szénhidrátban gazdag édességek és chipsek helyett!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.