A gremolata valóságos ízbomba, egy olyan olasz fűszerkeverék, ami mennyeien illik grillezett vagy sült húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, de akár egy sima spagettit is egészen új dimenziókba emel. Villámgyors elkészíteni, friss ízeket ad az ételnek, érdemes kipróbálni!
A gremolata eredetileg finomra vágott citromhéj, fokhagyma és petrezselyem keveréke, és ahogy mi szívesen meghintjük tálaláskor ételeinket petrezselyemmel, úgy az olaszok is – csak éppen ezzel a keverékkel. Az arányok persze változnak, és az alapfűszerek is bővülhetnek vagy módosulhatnak.
Van, aki a citromhéjat keveri lime vagy narancs héjával, kerülhet bele szardellafilé vagy kapribogyó is finomra vágva, készíthető szószosabbra egy kis olajjal és citromlével, sóval és borssal, így ideális például szószként spagettihez vagy sült halfilére… A gremolata fűszereit hagyhatjuk darabosabbra, ha késsel csak finomra vágjuk, de akár botmixerrel pépesebbre is dolgozhatjuk.
A gremolata ma már egyre népszerűbb Olaszországon ívül is, így újabb ás újabb változatok jelennek meg: a petrezselyem helyett használnak friss koriandert és mentát is, ezekkel is érdemes kipróbálni, és persze lehet tovább kísérletezni, de az alapreceptet mindenképpen ajánljuk kóstolásra, főleg a nyári melegben, mert frissítő és nagyon kellemesen citrusos.
Gremolata
Hozzávalók:
Elkészítés: A citromot alaposan megmossuk, majd a héját lereszeljük. A fokhagymát megpucoljuk, finomra vágjuk vagy nyomón átpréseljük, a petrezselymet pedig nagyon finomra vágjuk. Egy tálkában összekeverjük, ha krémesebben szeretnénk, mozsárban összedolgozhatjuk vagy botmixerrel kicsit pépesírjük.
Azonnal használható a frissen sült húsok, halak, zöldségek tetejére szórva, de tovább fűszerezhetjük sóval, borssal, citromlével és olajjal – ahogy kedvünk tartja.