Az újkrumplival nem lehet betelni, annyira finom, és nemcsak sütve készíthető, hanem salátának is ideális. Gyors, laktató, egyszerű és könnyű - mi mást kívánhatnánk egy jó nyári salátától? Önmagában tökéletes köretnek, egy kis fehérjével feldobva pedig egytálételnek is megállja a helyét. Most egy kis füstölt makréla is került bele, ami egészen elvarázsolta, rém egyszerű, mégis különleges.
A füstölt halak valahogy sosincsenek fókuszban, sőt hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk, a füstölt lazac inkább ünnepeken jön szóba, a sprotniból nagy néha készül egy szendvicskrém, a füstölt makréla pedig alig ismert, pedig isteni finom, jó árban beszerezhető egyre több hiper-szuper üzletlánc hűtőpultjából vákuumozott csomagolásban. Nagyon kellemes az íze, magas a fehérjetartalma és különösen sok benne az ómega-3 zsírsavak mennyisége, még a többi halhoz képest is.
Aki szívesen ismerkedne ezzel a nagyon finoman füstös és egészséges hallal, annak barátkozásként tökéletes lehet ez a saláta, önmagában érvényesül a hal, istenien illik hozzá a lilahagyma, illetve az öntet savassága.
Újkrumplisaláta füstölt makrélával
Hozzávalók:
Elkészítés: Az újkrumplit alaposan megmossuk, ha kisebb szemű, akkor félbe, ha nagyobb, akkor kockákra vágjuk. Vizet forralunk, sózzuk, hozzáadjuk az újkrumplit, és 8-10 perc alatt puhára főzzük, közben félidőben hozzáadjuk a zöldbabot is. Közben a lilahagymát meghámozzuk, féélbe, majd vékony szeletekre vágjuk, a paradicsomot felcikkezzük, az öntethez a dijoni mustárt az olívaolajjal és a balzsamecettel simára kikeverjük, sózzuk, borsoz őrölünk hozzá, és 1-2 evőkanálnyi vízzel hígítva elkeverjük.
Ha megfőtt az újkrumpli és a zöldbab, leszűrjük, salátástálba tesszük, meglocsoljuk az öntet felével, hogy jól magába tudja szívni.
A füstölt makréla bőrét az egyik oldalon lefejtjük, letépkedjük a húst, ha szálkát találunk, azt gondosan eltávolítjuk, majd kiemeljük a gerincet, és a hal másik felének húsát villával leválasztjuk a bőrről.
A saltátstálba halmozzuk az előkészített paradicsomot, lilahagymát és makrélát, meglocsoljuk a maradék öntettel, óvatosan összeforgatjuk, és még langyosan tálaljuk – de akár be is hűthetjük, úgy is nagyon finom.