A pisztráng hazai halaink egyik legnemesebbike: hófehér, sovány húsú és nagyon ízletes, nincs tolakodó, erőteljes íze, így nagyon változatosan és könnyen fűszerezhető. Elegáns, könnyű, mutatós és gyors, ráadásul diétás, egészségtudatos étrendben is tökéletes.
A pisztrángnak nagy hagyományai vannak a régi magyar – és Monarchia-béli – konyhában, ami sajnos a szocialista idők alatt erősen megkopott, mert túl nemes alapanyagnak számított, az egyedüli szilvásváradi pisztrángot tenyésztő telep halacskáira pedig sokáig leginkább külföldi export várt. Az elmúlt években viszont – köszönhetően a gasztronómiai érdeklődésünk felerősödésének és a tudatosabb táplálkozás népszerűsödésének, több pisztrángos vállalkozás is beindult, például Tapolcán és több helyen a Dunakanyarban…
A pisztráng húsa mindig sovány, mert lételeme a mozgás, az árral szemben úszás, egyszerűen nem marad meg olyan környezetben, ahol nem mozoghat állandóan, így mesterséges áramoltatással tenyésztik őket. Ennek köszönhető a hófehér és sovány, értékes fehérjében gazdag, nem túl karakteres és szerencsére nem is túl szálkás húsa. Szerencsére ma már frissen is sok helyen és egész jó áron kapható, így érdemes rendszeresen beiktatnunk a finom húsú sovány halat a receptjeink repertoárjába.
A pisztráng sokféle módon elkészíthető, de a legmutatósabb, ha egészben sütjük. A hal hasürege adja magát, hogy oda fűszert vagy ízesítőt, citromot, fokhagymát, fűszervajat töltsünk, amelyek ízanyagát sülés közben átveszi a hal. A citrom és a fokhagyma nagyon jól illik hozzá, amit zöldfűszerekkel és egy kevés borral kiegészítve zseniálisan finom, gyors és alakbarát fogást kapunk.
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A pisztrángokat kívül-belül alaposan megmossuk, majd konyhai papírtörlővel leszárítjuk, sóval bedörzsöljük. A citromot, a meghámozott lila hagymát és fokhagymát vékonyan felszeleteljük, és mindegyikből rakunk a halak hasüregébe.
A halakat serpenyőbe rakjuk, a maradék citromszeletekkel kirakjuk, a hagymával és a fokhagymával megszórjuk, majd a zöldfűszereket és 1 teáskanálnyi színes borsot is a halak mellé teszünk. A bort aláöntjük, és alufóliával lefedjük.
200 fokos sütőbe toljuk, 10 percet sütjük-pároljuk így, majd a fóliát levéve még 10 percig sütjük-pirítjuk.
Friss salátával, sült vagy párolt zöldséggel – vagy ízlés szerinti más körettel tálaljuk.