Szeretem a kígyóuborkát minden formában, de az utóbbi időben többször is készítettem belőle tzatzikit, ezt a görög salátaféleséget. Ezerféle változatban fellelhető, de nekem ez a recept tetszett a legjobban.
A tzatziki mindenhez illik, és szerencsére abszolút nem hizlal, sültekhez, grillezett ételekhez ideális kísérő, de akár sajtok mellé is mennyei. Előre elkészíthető, napokig használhatjuk többféle fogás mellé is a hűtőből kikapva.
Én most egy aszalt paradicsommal töltött csirkemell és egy gyors vacsora köreteként grillezett sajthoz készítettem, mindkettő egészséges és isteni finom, különösen a görögös „uborkasalátával”, a tzatzikivel.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az uborkát a reszelő durva részén lereszeljük. Összeforgatjuk a sóval, fél órára félretesszük. Egy másik edényben összekeverjük a joghurtot a reszelt fokhagymával, az olívaolajjal és a borecettel. A fél óra leteltével kinyomkodjuk az uborkából a vizet, és beleforgatjuk a joghurtba. Pár órára hűtőbe tesszük.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A csirkemellből tenyérnyi darabokat vágunk, kiklopfoljuk. Mindkét oldalukat besózzuk. A hagymát apróra vágjuk, az aszalt paradicsom olaján megfonnyasztjuk. Addig a paradicsomot is apróra vágjuk. Hozzáadjuk a hagymához, 5 percig kevergetjük, majd elzárjuk a lángot. Ezt a ragut elosztjuk a húsdarabok hosszabbik oldalán, feltekerjük, hústűvel rögzítjük. Egy serpenyőt felhevítünk, és kevés olívaolajon időnként megforgatva megsütjük a tekercseket.
Tálaláskor a húst felkarikázzuk, melléjük kanalazunk a tzatzikiből.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A sajtot 1,5 cm vastag szeletbe vágjuk, megkenjük olívaolajjal, és forró serpenyőben vagy grillen mindkét oldalukat megsütjük, majd a tzatzikivel tálaljuk.