Írd be, mit keresel:

Top 10 hűsítő nyári leves igazán forró napokra

A tartós kánikula, a folyamatos 30 fok feletti hőmérséklet még a legelszántabb nyárimádókat is megviseli, ha nem hűsítő pancsolással töltik az időt. Ilyenkor meleg ételt nem is nagyon kívánunk, a főzés is felesleges macera, de enni – és inni! – igenis kell! 10 remek receptet mutatunk – gyorsak, egyszerűek és HIDEGEK!

Cookta - 2024.06.29.
Top 10 hűsítő nyári leves igazán forró napokra

A kánikulai forróságban a folyadékpótlás kiemelten fontos, nem véletlen, hogy ilyenkor a leveseket mindenki jobban kívánja. Vannak, akik a forró levesekre esküsznek, mint ahogy a trópusi éghajlaton élők is, akik a meleg étel elfogyasztásával fokozzák az izzadást, ami nem túl kellemes, viszont a párologtatás a szervezet lehűléséhez vezet… Lehetséges, de mivel melegben jobban esnek a hűs, friss, savanykás ízek, mi a könnyű, hideg levesekre szavazunk.

Annál is inkább, mert ha nyár, akkor roskadoznak a polcok és a piacok a friss zöldségektől és gyümölcsöktől, telis teli vitaminnal, rostokkal, és ezekből főzés nélkül – vagy csak pár perc hőkezeléssel – isteni és egészséges leveseket (is) készíthetünk. Jöjjön 10 kedvenc, amit érdemes sorra kipróbálni!

1. Hideg joghurtos céklaleves >>

A szuperegészséges céklára még mindig leginkább savanyúságként gondolunk, pedig isteni leves is készíthető belőle pofonegyszerűen: könnyű, hűsít, napokig rá lehet járni, emellett kiadós, egészséges, diétás.

2. Gazpacho, a spanyolok jeges levese >>

Ha forróság, akkor a spanyolok igazán jól tudják, miről van szó… A gazpacho egy főzés nélküli csodaleves, igazi adu ász, amit akár magunkkal vihetünk üvegbe zárva munkahelyre vagy strandra, ideális gyors ebéd vagy vacsora, de egy kerti partin vagy baráti grillezésen is mennyei előétel lehet, ráadásul laktózmentes, vegán és egészséges.

3. Salmorejo – még egy hűsítő spanyol >>

Andalúzia kedvenc nyári levese a gazpachónál kevésbé ismert salmorejo, ami egy főzés nélküli fűszeres paradicsomleves. Rém egyszerű, frissít, hűsít, alakbarát – csak ajánlani tudjuk.

4. Kókuszos-gyömbéres répakrémleves >>

A rostokban és vitaminokban gazdag sárgarépa is szuper alapanyag egy hűsítő krémleveshez, ráadásul megfelelő fűszerezéssel egy kicsit egzotikussá is tehetjük. Ez a pikáns változat például nagy kedvencünk.

5. Tejfölös cukkinikrémleves >>

Kellemes, fűszeres, nagyon egyszerű és jól behűtve is finom ez a tejfölös cukkinikrémleves. Magában is tökéletes, de levesbetétként tehetünk bele egy kis tojáslepényt, keményre főtt tojást vagy akár felcsíkozott sonkát is.

Forrás: Színek és virágok

6. Pikáns görögdinnyeleves >>

Különleges és szokatlan, de nagyon finom hűsítő leves készülhet görögdinnyéből. Édes-sós, csupa rost és vitamin, csilivel kicsit megbolondítva.

Forrás: Marie és Maleine

7. Barackleves nyers túrógombóccal >>

A lédús és mézédes, aromás sárgabarack is remek alapanyaga lehet egy krémes gyümölcslevesnek. Nagyon egyszerű és isteni finom, és nemcsak levesként, de desszertként is elkanalazható.

Forrás: Színek és virágok

8. Sárgadinnyés krémleves >>

Ennél egyszerűbb és hűsítőbb leves nincs, pikáns és friss, pár perc alatt kész – csupa egészség, mindehhez tényleg isteni finom is.

9. Klasszikus meggyleves >>

Gyerekkori kedvencünk, a hideg meggyleves sem hagyható ki a sorból: amilyen egyszerű, olyan finom, készüljön akár tejföllel, akár tejszínnel vagy joghurttal. Ezt a változatot csillagánizs varázsolja mesésen finommá.

10. Eperkrémleves >>

Az aromás eperből pár perc alatt könnyedén isteni krémleves lehet, amit akár friss eperrel, akár nyers, mandulába forgatott túrógombóckákkal is tálalhatunk. Mennyei!

Forrás: Színek és virágok

Forrás:
Színek és virágok

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.