Ehhez elég beszerezni egy minőségi AeroPress készüléket a KávéVerzum kínálatából, és a rendelkezésre álló receptek, elkészítési módok közül kiválasztani az ízléséhez leginkább illeszkedőt.
Az eszköz minden esetben henger alakú, melybe finom papír- vagy fémszűrőt helyeznek. Ezen keresztül kell átpréselni a főzetet nagynyomású levegő segítségével. A szűrő feladata, hogy a finomabb őrleménydarabokat, a nagy nyomás ellenére is visszatartsa, így az elkészült főzet tökéletesen zaccmentes lesz.
A henger alsó részébe kerül a szűrő, benne a kávéőrleménnyel, a felső rész pedig egy dugattyú, mely egy gumigyűrűnek köszönhetően teszi lehetővé a magas nyomás előállítását.
A készüléket, egyszerűségénél fogva, könnyű tisztán tartani, az anyaga tartós, ezért jól bírja az utazással járó viszontagságokat, így tényleg bárhol élvezheti jól megszokott, kedvenc kávéját.
A minőség szempontjából az egyik legfontosabb tényező, az alapanyag minősége, ezért a frissen őrölt kávé erősen javasolt, de szerencsére ez kézi őrlő segítségével is előállítható, a közepestől a durva őrlésig terjed a skála, ami az AeroPressben megfelelő eredménnyel kecsegtet, a finom őrlemény azonban kifoghat a szűrőn.
A víz hőmérséklete és a szemcseméret függvényében rengeteg recept létezik, de általánosságban 80 és 100 fok között ajánlott, az elkészítési idő pedig 2 – 8 perc is lehet.
A klasszikus eljárás szerint az Aeropresst (nedves papírszűrővel) ráhelyezzük egy csészére vagy kiöntőre. Ezután kerül bele az őrlemény, amit felöntünk forró vízzel, mielőtt belehelyezzük a vákuumot képező felső részt, ami a víz átfolyását megakadályozza, míg át nem préseljük az őrleményt.
Az inverz módszer szerint az Aeropresst fejjel lefelé fordítva is használhatjuk. Ennek az az értelme, hogy így a kávéőrlemény és a víz hosszabb ideig érintkezhetnek, több aromaanyag kioldását lehetővé téve.
Ehhez első lépésként a gumidugattyús felső részt be kell helyezni az alsó részbe, hogy a beleöntött egy-két deciliter víz ne tudjon szivárogni. Miután így összeszerelte, belehelyezheti az őrleményt és a megfelelő mennyiségű vizet az elkészíteni kívánt receptnek megfelelően. Ezután kerül a szűrő a kupakba, mielőtt azonban a helyére tenné, mossa át forró vízzel. Ezt követően meg lehet fordítani az AeroPresst, ráhelyezni a kiöntőre, majd megkezdhető a víz átnyomása. A műveletet akkor kell befejezni, amikor a készülék sziszegő hangot hallat.