Írd be, mit keresel:

Citromot minden pácba! Azt is megmondjuk, miért

Akár grillezünk, akár sütőben vagy serpenyőben sütögetünk, a pácolás csodát tesz – legyen szó húsról, halról vagy zöldségekről. Nemcsak ízletesebbé teszik a személyre szabható fűszeres pácok az ételt, de a húsoknál a pác a titka a porhanyós, omlós, szaftos finom fogásnak.

Cookta - 2024.06.30.
Citromot minden pácba! Azt is megmondjuk, miért

Pác sokféle lehet, sőt végtelen variáció létezik, de az alapok közösek. A fűszerekkel, ízesítőkkel bátran játszhatunk ízlésünk szerint, de a húsok esetében, ahol a pác az ízesítés mellett az omlósságért is felel, aranyszabály, hogy valamilyen olajat és savas alapanyagot is tartalmazzon, viszont sót ne! Akármilyen furcsa, így lesz tökéletes! Hogy miért? Jöjjön egy kis boszorkánykonyha!

A páccal néhány órát, akár egy-két napot is együtt tölt a hús, mielőtt grillre, serpenyőbe vagy tepsire kerül. Ezalatt mindenféle érési folyamat, kémiai reakció történik, ez a pácolás lényege. A só folyadékot von ki mindenből, így a húsból is, amitől rágós, kemény, cipőtalpszerűen kemény lesz sütés közben, ezért csak közvetlenül sütés előtt vagy közben érdemes sózni. Az olaj egyrészt elzárja a levegőtől, vagyis az oxidációtól a húst, másrészt remekül oldja a fűszerek aromaanyagait, ezáltal a hús jobban átveszi az ízeket, illetve a sütés során védi a húst a kiszáradástól is. De az igazi kulcs a savas elem, ami lehet bármilyen ecet, esetleg egy kis bor, de még inkább valamilyen citrus, leginkább citrom, aminek savassága segít abban, hogy pácolás közben a hús rostjai fellazuljanak, így belül omlós, szaftos és porhanyós lesz sütés után.

Ha nyár, akkor mi a citrusos pácokra szavazunk, már csak azért is, mert elképesztően friss és üde aromákat kölcsönöznek minden ételnek, így a pácolt húsoknak, halaknak, zöldségeknek is. Érdemes egy kis citromhéjat is belereszelni, még pikánsabbá teszi az ételt, süssük akár grillen, tepsiben vagy serpenyőben. Jöjjön 3 citrusos pácrecept, amit mindenképpen érdemes kipróbálni!

Mustáros-citromos pác

Hozzávalók: 2 evőkanál dijoni mustár, 5 evőkanál olívaolaj, 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál barna cukor, 2 teáskanál provence-i fűszerkeverék, 1 kávéskanál őrölt bors

Ideális szárnyasokhoz vagy sertéshúshoz – a csirkét és pulykát 1 napig, a sertést 2 napig érdemes pácolni sütés előtt.

Citromos-fehérboros pác

Hozzávalók: 1/2 citrom leve és reszelt héja, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 dl fehérbor, 1/2 dl olívaolaj, 1 evőkanál barna cukor, 1 evőkanál finomra vágott rozmaring, 1 evőkanál finomra vágott kakukkfű

Csirkéhez, pulykához és halakhoz is nagyon finom – a halat elég 1-2 órát, a szárnyasokat 3-4 órát vagy akár egy éjszakát pácolni vele.

Gyömbéres-citrusos pác

Hozzávalók: diónyi reszelt friss gyömbér, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 citrom leve, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál méz, ízlés szerint csili és frissen őrölt bors

Sertésszűzhöz, csirkéhez, pulykához, de halhoz is illik, nagyon intenzív és pikáns, így mindegyiket elég csak 30 percre bepácolni sütés előtt.

Fontos! A megmaradt páclével nyugodtan locsolgassuk, kenegessük a húst sülés közben!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.