Nagyon mutatós, isteni finom, és garantáltan rózsás jókedvet teremt ez a zöldséges pite, aminek a lényege, hogy a vékonyra vágott zöldségek feltekerve kerülnek bele, színes rózsabimbókra emlékeztetve. A tésztája omlós, a zöldségek alatt sajt lapul, és egyáltalán nem annyira macerás, mint elsőre gondolnánk.
Piknikre, partira az egyik legjobb fogás a sós pite vagy quiche, melegen és hidegen egyaránt tálalható, akár kézből, szalvétával is fogyasztható, változatosan készíthető. Ez a rózsás változat különösen nagy sikerre számíthat, hiszen nemcsak finom, hanem szemet gyönyörködtető, csupa szín a többféle zöldségnek és a tekercses technikának köszönhetően.
Készen vásárolt omlós vagy leveles tésztával is készíthető, de igazán gyorsan elkészül házi változatban is az omlós tészta, ennek a tésztájába ráadásul egy kis reszelt parmezánt is csempészhetünk, amitől még ízletesebb és omlósabb lesz. A zöldségek előkészítése kíván csupán némi pepecselést, de egy gyaluval vagy szélesebb zöldséghámozóval könnyedén vékonyra szeletelhetjük őket, utána pedig csak 2 percet kell őket blansírozni sós vízben, így könnyen tekerhetőek lesznek, és pikk-pakk elkészíthetjük a zöldségrózsákat.
Hozzávalók egy 23 centis piteformához:
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés: A tésztához a lisztet, a reszelt parmezánt és a sót keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, összemorzsoljuk, majd apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy tésztává összeálljon. Gombóccá formázzuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a répát, a cukkinit és a padlizsánt zöldséghámozóval vagy egy gyalu segítségével hosszában vékony szeletekre vágjuk, a póréhagymát 2-3 centis darabokra vágjuk. Egy lábasban bő vizet forralunk, sózzuk, majd a zöldségeket 2 percre beledobjuk, hogy picit felpuhuljanak, és fel tudjuk tekerni. Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni, a padlizsánszeleteket hosszában kettévágjuk, hogy hasonló méretűek legyenek, mint a többi zöldség.
A pihentetett tésztát 30 centis körré, 3 mm vékonyra nyújtjuk, kikent vagy sütőpapírral bélelt pitetálba vagy tepsibe tesszük. A tészta alját megszurkáljuk, a mustárral megkenjük, majd egyenletesen kirakjuk a szeletekre vágott mozzarellával.
A blansírozott zöldségeket feltekerjük – a pórét természetesen nem, ő már magában fel van tekeredve -, beleállítgatjuk a pitetálba a tésztára a póréhagymával együtt.
A tojásokat egy kis tálba felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, alaposan összekeverjük, majd egyenletesen a zöldségekre locsoljuk.
A színes rózsás pitét 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 35-40 perc alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve 5-10 percet pihentetjük, majd szeletelve tálaljuk.