A csirkecomb szaftosra, omlósra sütve a legfinomabb, különösen ha egy krémes, pikáns szósz öleli körbe. Ez a változat olyan finom, hogy hétvégi vagy ünnepi asztalon is megállja a helyét, pedig nagyon egyszerűen elkészíthető.
A tepsis fogások nemcsak finomak, de nagyon gyorsan összeállíthatóak, pár perc munkánk van csak vele, a többi sütő dolga. Igaz, ennél az istenien fűszeres, illatos fogásnál egy kicsit elő kell készíteni a húst és a szószt is, de hamar megvan, és fáradozásainkat bőven megéri: a mustáros és fehérboros mártásban olyan puhára és omlósra sült a csirkecomb, mint egy álom, a szósz pedig nagyon krémesre besűrűsödik a sütés alatt.
Mint a legtöbb szaftos fogáshoz, ehhez a tepsis csirkéhez is érdemes olyan köretet választani, ami jól felszívja, felveszi a szaftot, hogy egy cseppje se menjen kárba, így készíthetünk hozzá rizst, kuszkuszt, bulgurt, nokedlit vagy akár apróbb szemű tésztát is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombák tönkjének végét levágjuk, a fejeket leöblítjük, vékonyan felszeleteljük. Az újhagymát finomra vágjuk.
A csirkecombokat megmossuk, a forgónál egy éles késsel kettévágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd egy serpenyőben 3 evőkanál felforrósított olajon körbepirítjuk, néhány perc alatt elősütjük, majd egy tepsibe áttesszük.
A visszamaradt zsiradékon az újhagymát és a gombát megfuttatjuk, ha a gomba levet eresztett, szűrőkanállal a csirkecombok mellé szedjük. A visszamaradt levet meghintjük a liszttel, majd felöntjük a fehérborral, és 2-3 percig forraljuk. Közben a tejfölt, a tejszínt és a mustárt összekeverjük, a serpenyőbe öntjük, sóval, színes borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd a mártást a csirkére öntjük.
180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük.
Azon melegében tálaljuk, párolt rizst vagy bulgurt, de akár tésztát vagy galuskát is kínálhatunk hozzá – a lényeg, hogy olyan legyen a köret, ami a finom szószt felveszi.