Az olaszok nyári kedvence, a rizssaláta nálunk kevésbé ismert fogás, pedig nagyon egyszerű, jól variálható, kiadós és frissítő fogás. Nem kísérő vagy köret, hanem könnyű egytálétel, jól behűtve ideális nyári ebéd.
Az insalata di riso, vagyis a rizssaláta nyáron átveszi a vezetést a tésztától: hűsítő, frissítő, előre elkészíthető, vihető strandra vagy piknikre, és gyakorlatilag a végtelenségig variálható. Az alapja természetesen pergősre főzött rizs, amibe főtt és nyers zöldség, hús és hal is kerülhet, zöldfűszerek, citrom és olívaolaj ízesíti. Ha van maradék főtt rizsünk, akkor akár főzés nélkül is elkészíthető egy kis tonhallal vagy felcsíkozott sonkával, maradék sült hússal, csirkemellel, paradicsommal, paprikával vagy uborkával, de ha mindent nulláról kezdünk is hozzá, fél óra alatt megvan.
Az alábbi rizssaláta egy halas változat, ebbe egy kis lazac került, ami így elkészítve jóval kiadósabb, mivel kevesebb lazac is elég, mintha a halfiléket körettel tálalnánk, de bármilyen tengeri halat süthetünk hozzá, sőt szardíniával, füstölt sprotnival is készíthetjük. Ami a zöldséges részt illeti, igazán zöldre és zamatosra sikeredett: zöldborsó, uborka, újhagyma és petrezselyem került bele, és nemcsak látványra, de ízre is hibátlan lett.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy fazékban kb. 1 liter vizet felforralunk, sózzuk, majd beleöntjük a leöblített rizst, 10 perc után hozzáadjuk a borsót, még 5 percet főzzük, majd leszűrjük.
A halfilét egy kevés citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, és 2 evőkanál olajon megsütjük fedő alatt. Ha kész, villával összetörjük.
Az újhagymát, az uborkát és a petrezselymet megmossuk, az uborkát felkockázzuk, a zöldeket finomra vágjuk.
Az összes előkészített alapanyagot egy tálba halmozzuk, meglocsoljuk a maradék olajjal és citromlével, sózzuk, borsozzuk, alaposan, de óvatosan összeforgatjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.