A rántott hús kikerülhetetlen kedvenc, főleg akkor, ha a húsa omlós, a bundája pedig jó ropogós. Ha csirkemellfilét használunk hozzá, akkor akár a sütőben is megsüthetjük – például egy parmezános bundában...
Kevesen tudják, de a rántott hús nem bécsi, de még csak nem is osztrák találmány, hanem eredetileg Észak-Olaszországban született, innen vették át és alakították ízlésük szerint a hajdani Monarchia országai a bundás hús receptjét. Ha Olaszországban rántott hús készül, akkor leggyakrabban reszelt parmezán is kerül a bundába, ami nemcsak ízesebbé és ropogósabbá teszi, hanem a sajt zsírtartalmának köszönhetően lágyítja, puhítja is a húst.
Ha nem túl nagy mellfilékkel dolgozunk, akkor a sütőben is megsüthetjük, ha nagyok, akkor is, csak legfeljebb vágjuk lapjában ketté, hogy biztosan átsüljenek. Amellett, hogy az olajos sütéshez képest csak a töredékét használjuk a zsiradéknak, az is előnye ennek sütési módnak, hogy nem kell mellette állni, és még csak olajszagú sem lesz az egész lakás!
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemelleket lemossuk, leszárítjuk, majd sóval és borssal alaposan bedörzsöljük.
A zsemlemorzsát, a parmezánt, a finomra vágott petrezselymet egy tálban összekeverjük. A tojást 2 evőkanál olajjal villával felverjük, sózzuk, borsozzuk. A csirkemelleket először a tojásban megforgatjuk, majd a parmezános morzsába áttesszük, jól belenyomkodjuk, hogy mindenhol vastag bundát kapjon.
Egy tepsibe vagy sütőtálba sütőpapírt teszünk, megkenjük olajjal, rárakosgatjuk a csirkemelleket, megspricceljük vagy megcsepegtetjük olívaolajjal.
180 fokos sütőbe toljuk, és először 20 percet sütjük, majd megforgatjuk a melleket, és még 15–20 percre visszatoljuk a sütőbe. Ha nagyon pirulna, alufóliával takarjuk le.
Tálalhatjuk salátával, sült zöldséggel, akár krumplipürével, és kínáljunk mellé egy kis citromot, nagyon jót tesz neki.