Tarts velünk, és bemutatunk 3 okot, ami miatt érdemes őket beépíteni az étrendünkbe.
A fehérje egy olyan kiemelten fontos makrotápanyag, amiből hajlamosak vagyunk a kelleténél kevesebbet fogyasztani, főleg akkor, ha egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztunk húst. A Patikamránál kapható hüvelyesek között akár bab, borsó, illetve lencse is elérhető, amelyekből számtalan, magas fehérjetartalmú fogás készíthető, kiváltva akár a húst is.
Ha szeretnél olyan ételt készíteni ebédre vagy vacsorára, amihez egyáltalán nem szükséges húst felhasználni, rengeteg olyan recept áll rendelkezésre, aminek az alapját valamelyik hüvelyes adja. Ha a klasszikus ételeket kedveled, gyorsan és egyszerűen el tudsz készíteni egy borsófőzeléket, ha pedig újdonságra vágynál, készíthetsz akár egy gombás lencsefasírtot is!
A lehetőségek számának tulajdonképpen csak a kreativitás szabhat határt.
A hüvelyes rendszeres fogyasztásának számtalan pozitív hatása van egészségünk szempontjából. Alacsony glikémiás indexük miatt ajánlott akár cukorbetegeknek is, hiszen csak kismértékben, fokozatosan emeli meg a vér glükózszintjét.
Az emésztés szempontjából azért is előnyösek ezek az alapanyagok, mert magas rosttartalommal rendelkeznek, aminek köszönhetően elősegítik a megfelelő bélműködést, a rendszeres fogyasztásuk pedig a béldaganatok kialakulását is segíthet megelőzni.
Fontos azonban, hogy hacsak lehet, mellőzzük a nyersen való fogyasztásukat, mivel ebben a formában bizonyos mennyiségben emésztést gátló anyagokat tartalmaznak. Ezek az összetevők azonban sütés, illetve főzés útján teljes mértékben hatástalaníthatóak.
Ha számodra is fontos a vitaminok megfelelő utánpótlása, a hüvelyesek ebben is segíteni fognak, hiszen rengeteg különböző hasznos alkotóelem megtalálható bennük attól függően, hogy pontosan babról, borsóról vagy lencséről beszélünk.
Mindenképpen érdemes megemlíteni a magas B5-vitamin tartalmat, amely támogatja a szerotonin termelődését, ami a szorongás, depresszió és stressz tüneteinek az enyhítésében nyújthat támogatást. A bennük lévő E-vitamin pedig nemcsak a látás, a szív, illetve az agy egészségének a megőrzésében, de az öregedést gátló folyamatok elősegítésében is hasznos lehet.
A változatos táplálkozás nemcsak egészségünk szempontjából fontos, de a mindennapjainkat is feldobhatjuk kreatív receptekkel és néhány új hozzávalóval. Ha már unod a borsóból, illetve a babból készült recepteket, bátran kísérletezz akár a lencsével is, amiből számtalan ízletes fogás készíthető.