A különféle rétesek az egész balkáni régióban nagyon kedveltek, senkinek nem kell bemutatni a különféle burekokat, börekeket, és ugyanilyen a gibanica is, amit sós és édes töltelékekkel is készítenek. De a legkülönlegesebb közülük mégis Szlovénia büszkesége, a muravidéki gibanica, a prekmurska gibanica, ami 4 különböző töltelékkel készül, és annyira különleges, hogy 2006 óta uniós védettséget is élvez.
Ez a fantasztikusan gazdag és ünnepi rakott rétes almás, túrós, mákos és diós rétegeket rejt, amelyeket réteslapok választanak el, de a sütemény alapja omlós tészta, nagyon mutatós és gazdag, legjobban talán a mi flódninkra emlékeztet. Bár a prekmurska gibanica ma a szlovénok büszkesége, jó tudni, hogy némi közünk nekünk is van ehhez a különleges süteményhez, hiszen a Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, amely 1920 előtt a történelmi Magyar Királyság részét képezte, az első feljegyzések erről a süteményről pedig 1828-ból származnak, egy bizonyos Jožef Košič (vagy Kocsis József?), pap és tanító tollából, aki a helyi jellegzetes ételekről készített feljegyzést, mégpedig magyar és német nyelven, és megemlíti, hogy a gibanica egyike az elmaradhatatlan lakodalmi és ünnepi fogásoknak.
Ez a fantasztikus rétestorta csak akkor nevezhető prekmurska gibanicának, ha a készítés folyamán pontosan betartjuk a védettségi követelményeket, de mivel mi egy egyszerűbb, könnyített és gyorsabb változatban mutatjuk, ezért nevezzük inkább csodás rétestortának, rakott rétesnek vagy egyszerűen gibanicának négyféle töltelékkel. Így is különleges és isteni, tökéletes ízbomba édesszájúaknak!
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
A mákos töltelékhez:
A diós töltelékhez:
A túrós töltelékhez:
Az almás töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A töltelékeket előkészítjük: az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal lábasba tesszük, és gyenge tűzön 15 perc alatt, időnként megkeverve megpároljuk. Közben a mákos töltelékhez a darált mákot, a cukrot és a tejet egy kis lábosban összeforraljuk, ugyanígy elkészítjük a diós tölteléket is. A túrós töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a vaníliás cukrot, és simára keverjük.
Az omlós tésztához a hideg vajat lereszeljük, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, és gyors mozdulatokkal összemercsoljuk, és apránként annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy tésztává összeálljon. Sütőpapírra tesszük, és közepes tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral átemeljük a tepsibe, belesimítjuk.
A rétegezéshez a réteslapokat előkészítjük, a tejszínt, a tejet és a tojást villával simára verjük. A tepsiben lévő omlós tésztára öntjük a mákos töltelék felét, elsimítjuk, majd befedjük egy félbehajtott réteslappal, és megkenjük a tejszínes-tojásos keverékkel. Erre jön a túró fele, majd megint réteslap, kenés, diós töltelék, újra réteslap ls kenés majd az alma fele, és ugyanígy még egyszer megismételjük a rétegezést. A tetejét befedjük a megmaradt réteslapokkal, és alaposan lekenjük a tejszínes tojással.
A gibanicát 160 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 1 óra alatt megsütjük, majd a sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, mert csak így szeletelhető szépen. Kisebb kockákra vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.