Pár perc alatt olyan finom lepcsánka vagy tócsni készíthető az új hazai kedvencből, az édesburgonyából, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. Ha kíméletesen sütjük, se liszt, se tojás nem kell hozzá, mert a zöldség keményítőtartalma elég ahhoz, hogy a ropogós lepénykéket egyben tartsa.
A batáta vagy édesburgonya néven is ismert, egyre népszerűbb, nálunk is megtermő zöldségféle szuper alapanyag, mostanság van igazi szezonja, így elég jó áron beszerezhető. Nagyjából minden olyasmire használhatjuk, mint névrokonát, de a valójában egész más gyökerekkel bíró burgonyát. Édesebb, narancssárga színű, de magas keményítőtartalmának köszönhetően sok receptben nagyon jó alternatívája lehet a krumplinak.
Tócsninak például egészen zseniális, édessége miatt kicsit karamellizálódik, és még liszt vagy tojás sem kell a lepénykéknek ahhoz, hogy tökéletesre süljenek. Most csak egy kis tárkony került a vaj mellé a tócsni alapjába, de sokféle zöldfűszerrel érdemes kipróbálni, egy kevés fokhagymával vagy finomra vágott újhagymával is lehet ízesíteni. Gyors, finom és praktikus, fűszerezése szerint reggelire, vacsorára is tökéletes lehet egy kis joghurtos vagy tejfölös öntettel, de főételként köretnek sem utolsó.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az édesburgonyát és a krumplit meghámozzuk, a reszelő durvábbik részén egy tálba lereszeljük, sózzuk, jól megborsozzuk, 3 evőkanál olvasztott vajjal összekeverjük.
Egy serpenyőt felforrósítunk, olajjal kikenjük, közepes hőfokra mérsékeljük, és a serpenyőbe nagyobb evőkanálnyi adagokat teszük a masszából. A kanál hátával ellapogatjuk, és 5-6 percig sütjük, amikor már szép a színe és összesült, akkor egy lapáttal megfordítjuk, és még 4-5 percig sütjük.
Ízlés szerint egy kis fokhagymás tejföllel vagy zöldfűszeres joghurttal meglocsolva tálaljuk.