A konzerv hal nemcsak azért jó barátunk, mert üres hűtő vagy időhiány esetén életmentő alapanyag, hanem azért is, mert nagyon egészséges – már ha jól választunk. Most egy ötperces alakbarát halkrém készült, és nem tonhalból.
Ha konzerv halról beszélünk, elsőre mindenkinek a tonhal jut eszébe, talán a szardínia, pedig isteni, hófehér húsú makrélát és heringet is lehet kapni, sokféle kiszerelésben és ízesítéssel, barátságos áron. Mi az olajos konzervek helyett inkább az úgynevezett „sós lében” eltett halakra szavazunk, mert ezek egyrészt soványabbak, sok halat igazán lecsöpögtetni sem lehet rendesen az olajtól, másrészt ha jól megnézzük a hozzávalókat, a pénztárcabarátabb konzervekhez szójaolajat vagy repceolajat használnak. A sós lé pedig minden esetben só és víz, semmilyen tartósítót vagy aromát nem tartalmaz, így a natúr halat a magunk ízlésére alakíthatjuk.
A sovány és fehérjedús halhúsból isteni finom szendvicskrém vagy mártogatós készíthető, amit ha nem majonézzel krémesítünk, hanem kalóriaszegény és szintén fehérjében gazdag ricottával, akkor igazi alakbarát kencét kapunk, ami diétába is bátran beilleszthető, ráadásul kis citrommal és bazsalikommal ízesítve isteni finom.
Hozzávalók:
Elkészítés: A halat leszűrjük, tálba tesszük, egy villával összetörjük. Hozzáreszeljük a citrom héját, meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. A ricottát és a tejfölt is hozzáadjuk, elkeverjük, megkóstoljuk, ízlés szerint korrigáljuk az ízeket, egy kis csilit is tehetünk hozzá, ha szeretjük.
Tálalhatjuk azonnal is, de még jobb, ha 1 órát hűtőben érleljük.