Írd be, mit keresel:

Finom fehérjebomba: ricottás halkrém könnyedén

A konzerv hal nemcsak azért jó barátunk, mert üres hűtő vagy időhiány esetén életmentő alapanyag, hanem azért is, mert nagyon egészséges – már ha jól választunk. Most egy ötperces alakbarát halkrém készült, és nem tonhalból.

Cookta - 2024.10.02.
Finom fehérjebomba: ricottás halkrém könnyedén

Ha konzerv halról beszélünk, elsőre mindenkinek a tonhal jut eszébe, talán a szardínia, pedig isteni, hófehér húsú makrélát és heringet is lehet kapni, sokféle kiszerelésben és ízesítéssel, barátságos áron. Mi az olajos konzervek helyett inkább az úgynevezett „sós lében” eltett halakra szavazunk, mert ezek egyrészt soványabbak, sok halat igazán lecsöpögtetni sem lehet rendesen az olajtól, másrészt ha jól megnézzük a hozzávalókat, a pénztárcabarátabb konzervekhez szójaolajat vagy repceolajat használnak. A sós lé pedig minden esetben só és víz, semmilyen tartósítót vagy aromát nem tartalmaz, így a natúr halat a magunk ízlésére alakíthatjuk.

Miért jó a konzerv hal?

  • fontos forrásai a hasznos ómega-3 zsírsavaknak, ezek jótékonyan hatnak a keringésre, érrendszerre
  • sok A-vitamint tartalmaznak, ami elengedhetetlen az egészséges, szép bőrhöz
  • B-vitaminokban, köztük a B12-vitaminban gazdagok, ezek az idegrendszer működéséhez és a vérképzéshez is fontos
  • D-vitamin-tartalmuk segít az ép csontozat megőrzésében
  • szuper ásványi anyag források, gazdagok jódban, foszforban, szelénben és kalciumban

A sovány és fehérjedús halhúsból isteni finom szendvicskrém vagy mártogatós készíthető, amit ha nem majonézzel krémesítünk, hanem kalóriaszegény és szintén fehérjében gazdag ricottával, akkor igazi alakbarát kencét kapunk, ami diétába is bátran beilleszthető, ráadásul kis citrommal és bazsalikommal ízesítve isteni finom.

Ricottás halkrém

Hozzávalók:

  • 1 konzerv hal sós lében (185 g, hering vagy makréla)
  • 15 dkg ricotta
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom
  • 3-4 levél friss bazsalikom
  • csili ízlés szerint
  • só, bors

Elkészítés: A halat leszűrjük, tálba tesszük, egy villával összetörjük. Hozzáreszeljük a citrom héját, meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, hozzáadjuk a finomra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. A ricottát és a tejfölt is hozzáadjuk, elkeverjük, megkóstoljuk, ízlés szerint korrigáljuk az ízeket, egy kis csilit is tehetünk hozzá, ha szeretjük.

Tálalhatjuk azonnal is, de még jobb, ha 1 órát hűtőben érleljük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.