A hűvösebb időben nincs jobb, mint egy fűszeres, forró és édes ital, ami testet-lelket átmelegít. A forró almabor nálunk még kevéssé ismert melengető téli ital, ami elsősorban az angolszász országokban népszerű, isteni finom, és nagyon egyszerűen elkészíthető otthon is almalével és almaborral, vagyis a már nálunk is mindenhol kapható ciderrel.
Aranyló és illatos, jóval alacsonyabb az alkoholtartalma, mint a forralt bornak, így nem ver fejbe, de mégis nagyon finoman átmelegíti az embert a forró almabor, ami 100%-os almalével, ciderrel, fűszerekkel pofonegyszerűen elkészíthetünk házilag, sőt friss almával, citrommal tovább gazdagíthatjuk az aromáit.
Az arányokat és a fűszerezést illetően nincsenek szabályok, szabadon variálható ízlés szerint, arra viszont érdemes ügyelni, hogy a fűszereket az almalével érdemes összefőzni, hogy kellően kioldódjanak az aromái, és a cidert csak a legvégén hozzáadni, hogy ne illanjon el belőle az alkohol. Az alábbi receptnél egy kis víz hozzáadásával készül ez a kényeztető ital, így nem túl édes, de aki édesszájú, nyugodtan ki is hagyhatja belőle…
Hozzávalók 4-6 adaghoz:
Elkészítés: A vizet és almalevet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, és takarékra véve 5 percet főzzük, hogy a fűszerek aromái kioldódjanak. Közben az almát félbevágjuk, kicsumázzuk, és a citrommal együtt vékonyan felszeleteljük, a fűszeres almaléhez adjuk, és 1-2 percet gyöngyöztetve főzzük, majd a tűzről levéve hozzáöntjük a cidert.
Azon melegében poharakba merjük, és már fogyaszthatjuk is.