Krémes, tejszínes, sajtos és csirkés, pite is, meg nem is – nagyon gyors, mutatós és finom, ráadásul a maradék sült hús is új értelmet nyer benne. Sütéssel együtt is szűk fél óra alatt megvan, szokatlan, de kellemes meglepetést tartogat ez a csirkés minipite.
Fordított kis egyszemélyes piték, alul a töltelék, a tetején sül ropogósra a leveles vajas tészta, nem áztatja el a selymes, tejszínes, fűszeres ragu – a kis formáknak köszönhetően gyorsan elkészül, és csinosan is tálalható némi salátával körítve.
Ha van maradék sült vagy főtt csirkénk, akkor igazán egyszerű és szupergyors recept, ráadásul maradékmentő, de nyers csirkemellel is érdemes nekiállni – 2 perccel több idő a serpenyőben, és így is tökéletesre sül majd a hús a minipitékben.
Hozzávalók:
Elkészítés: A póréhagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, 2 evőkanál forró olívaolajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk. Közben apróra vágjuk a sült vagy főtt csirkehúst, és a zöldborsóval együtt a hagymákhoz adjuk, 2-3 perc alatt összepirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt és a mustárt, a csilit, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, a kakukkfüvet, összeforgatjuk, majd egy nagyobb csipetnyi kivételével a reszelt sajtot is belekeverjük. A keveréket szufléformákba osztjuk, majdnem színültig.
A leveles tésztát kiterítjük, és a formáknál kicsit nagyobb köröket vágunk belőle, a formák tetejére fektetjük, körben lenyomkodjuk. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk a félretett reszelt sajttal, 200 fokos sütőbe toljuk, 12–15 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütőből kivéve tányérra tesszük, és salátával kínáljuk.