Írd be, mit keresel:

Olcsó és mennyei: francia hagymaleves vele sült sajtos pirítóssal

A világ egyik legismertebb és legfinomabb levese a francia hagymaleves - egyszerűségében nagyszerű, pénztárcabarát, kevés munkával készül, és maximális ízélmény - pirított kenyérrel és jó sok sajttal összesütve maga a csoda!

Cookta - 2024.11.23.
Olcsó és mennyei: francia hagymaleves vele sült sajtos pirítóssal

Amikor már tényleg hűvösre fordulnak a napok, igazi áldás egy ilyen melengető, egyszerű és isteni finom leves, ami kevés munkával, mindig kéznél levő alapanyagból összerakható. Érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert hosszan főzve az igazi, és a hűtőben vagy az erkélyen lefedve 4-5 napig eltartható, felmelegítve pedig bármikor gazdag és forró ételt tálalhatunk pár perc alatt.

Ahhoz, hogy igazán finom legyen a hagymaleves, pár apró trükköt érdemes ismerni:

  • tán nem meglepő, de a vajimádó franciák nem olajjal, hanem vajjal készítik, ettől sokkal lágyabb, krémesebb lesz a leves, a hagyma ebben sokkal finomabbra párolódik
  • a hagymalevesnek nagyon jót tesz egy kevés fehérbor – az alkoholtartalma teljesen elfő, de a savassága ellenpontozza kicsit a hagyma édességét, és sokkal illatosabbá teszi
  • a levesbe érdemes egy kis fűszercsokrot tenni, amihez legjobb a babér, a kakukkfű és a petrezselyem, ha ezeket főzés előtt összekötjük, akkor utána egyetlen mozdulattal eltávolíthatjuk a főzés végeztével
  • a hagymaleves egyik titkos fűszere a szegfűszeg, ami teltebbé és nagyon finommá teszik – a legjobb, ha ezeket egy hagymavégbe, mondjuk a hagyma levágott felső részébe szúrjuk bele, így ne kóricálnak majd a levesben, nem lesznek zavaróak, hanem ezt is egy mozdulattal kiemelhetjük a főzés végén
  • a hagymaleveshez érdemes alaplevet használni, ami nyugodtan pótolható bio leveskockával – ez természetesebb és adalékoktól mentesebb, viszont rengeteg ízt ad az ételnek
  • nagyon fontos, hogy kis lángon és hosszan főzzük a hagymalevest, ettől lesz igazán krémes és sűrű, ezalatt el is feledkezhetünk róla – a franciák 2-3 órát is rotyogtatják, de már 1 óra alatt is csodás levest kapunk
  • a tetejéről a sajtos pirítóst ne hagyjuk el, ennek aromái nagyon jól kiegészítik és gazdagítják a levest, főleg egy kis fokhagymával kiegészítve – mint az alábbi receptben!

Francia hagymaleves sajtos pirítóssal

Hozzávalók:

  • 4 nagy fej hagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1,5 l alaplé (bio leveskockából is lehet)
  • 2 babérlevél
  • 2 ág kakukkfű
  • fél csokor petrezselyem
  • 4-5 szem szegfűszeg
  • 4 szelet kenyér vagy 8 szelet bagett
  • kevés olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt sajt
  • só, bors

Elkészítés: A hagymákat megtisztítjuk, félbe, majd félkarikákra vágjuk. Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a jó sok hagymát, és gyenge tűzön, időnként megkeverve üvegesre pároljuk 10-12 perc alatt. Közben a babérlevelet, a kakukkfüvet és a petrezselymet egy konyhai zsineggel összekötözzük, az egyik levágott hagymavégbe beleszúrjuk a szegfűszegeket, és ezeket is hagymához adjuk, meglocsoljuk a fehérborral.

Ha elillant a bor, felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és ideális esetben kis lángon legalább 1 órát főzzük, hogy minél sűrűbb, krémesebb legyen, ha nincs ennyi időnk, akkor fél óra is elég.

Mikor már közeledünk a főzési idő végéhez, a kenyérszeleteket egy tepsire tesszük, megdörzsöljük egy gerezd félbevágott fokhagymával, meglocsoljuk pár csepp olívaolajjal, és sütőbe tolva, grill fokozaton pár perc alatt megpirítjuk.

A levesből eltávolítjuk a fűszercsokrot és a szegfűszeges hagymadarabot, mély tányérokba merjük, tepsire állítjuk. A tetejükre teszünk 1-1 szelet pirítóst, gazdagon megszórjuk a reszelt sajttal, és pár percre betoljuk a sütőbe, hogy a sajt megolvadjon és pirulni kezdjen.

Óvatosan tálaljuk – nagyon forró! – az illatos és melengető levest.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.