Nagyon omlós és kellemesen friss, citrusos ez a fűszeres vajban sült lazac, ráadásul gyorsan elkészül, egyáltalán nem pepecselős, egy szokatlanabb körettel és némi pirított mandulával meghintve ünnepi, sőt akár karácsonyi fogásként is megállja a helyét.
A francia konyhai hagyományok szerint a serpenyős halakat csakis vajban sütik, viszonylag magas lángon, gyorsan, és közben folyamatosan locsolgatva a halat a fűszerekkel gazdagított vajjal, majd a tűzről levéve lefedik, és pár percig pihentetik, így a hal nem szárad ki, de saját hőjétől belül is éppen átsül, tökéletesre.
Most lazac készült ezzel a technikával, omlós és nagyon kellemesen fűszeres lett, mellé pedig zöldborsóból és krumpliból kerekedett krémes püré. 20 perc alatt az egész elkészül, isteni finom és ünnepi, ha pedig valaki nem kedveli a kaprot, akkor nyugodtan készítse petrezselyemmel, úgy is nagyon finom.
Hozzávalók:
A borsópüréhez:
Elkészítés: Egy lábasban vizet forralunk. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, a zöldborsóval együtt a forró vízbe tesszük, sózzuk, és a krumpli puhulásáig főzzük, majd leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, borsot őrölünk hozzá, és krémesre turmixoljuk.
Közben a lazacfilét 4 szeletbe vágjuk, sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét.
A citrom másik felének héjából 2-3 csíkot levágunk, a kaprot finomra vágjuk, a fokhagymát félbevágjuk. A vajat serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk, hozzáadjuk a citromhéjat és a fokhagymát, a kapor felét, belefacsarjuk a citrom levét, majd a halszeleteket ebben a fűszeres vajban oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, a vajjal folyamatosan locsolgatva. A tűzről levéve lefedjük, és 5 percet pihentetjük, így belül is tökéletesen puha lesz, de nem szárad ki.
A halszeleteket megszórjuk a maradék kaporral és a pirított mandulaszeletekkel, és a zöldborsópürével tálaljuk.