A palacsinta megunhatatlan, gyors és egyszerű, különösen a pufók, sütőporos, kisebb méretű változat, ehhez rutin sem szükséges, egy jó recepttel elsőre sikerül mindenkinek. Most egy ricottás változatot hoztunk, ami nagyon könnyű és puha, kevés szénhidrátot és sok fehérjét tartalmaz, nem mellesleg isteni finom.
A ricotta egy nagyon sokféle módon használható tejtermék, állagában hasonlít a túróra, de semlegesebb ízű és krémesebb, kevesebb zsírt tartalmaz, és nagyon jó textúrát ad a tésztának, akár süteményben, akár palacsintában. Arra ügyeljünk – legalábbis ennél a receptnél –, hogy ne legyen nagyon vizes, ha esetleg úgy ítéljük meg, szűrőben csöpögtessük le 30 perc alatt, így biztos jó állagú lesz a palacsintatésztánk.
Ha szeretnénk, sós változatban is elkészíthető a cukor és a vanília elhagyásával, sült sonkával, tojással, sajttal sós reggelinek, egy gyors gombaraguval, salátával villámvacsorának is ideális. Ha az édes változatot készítjük, kínáljunk hozzá mindenképpen valamilyen dzsemet vagy szószt, mézet vagy gyümölcsragut, mert a tésztában alig van cukor, így nem túl édes.
Ricottás pufi palacsinta
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, külön-külön keverőtálba tesszük. A fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a tejet és a ricottát, simára keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a vanília-kivonatot, majd a lisztet és a sütőport is, és ezekkel is simára keverjük.
A ricottás keveréket 2-3 evőkanálnyi habbal fellazítjuk, majd 2-3 adagban az összes habot beleforgatjuk.
Egy serpenyőt felforrósítunk, egészen kevés vajat vagy olajat forrósítunk benne, és kanállal palacsintákat adagolunk a serpenyőbe, és 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és további 2-3 perc alatt készre sütjük.
Azon melegében tálaljuk tetszőleges dzsemmel, befőttel, friss gyümölccsel vagy csokiöntettel…