A sajtos tészta feltehetőleg a világ egyik legegyszerűbb étele, ám csak akkor igazán finom, ha kellően krémes és gazdag. Ebbe a változatba karfiol is került, és különlegessége, hogy tejben kell az alapanyagokat megfőzni, egyetlen edényben - nagyon selymes és lágy, laktató és melengető fogás, ami minimális munkával készül.
Egyedényes, nagyon gazdag, ám roppant egyszerű ez a krémes sajtos tészta, a szósz és a tészta együtt készülnek, ráadásul karfiol is gazdagítja. Nem vízzel, hanem tejjel készül, aminek egy részét a tészta felszívja, a többi pedig a tészta keményítőtartalmától szószos állagúra sűrűsödik, mire a tészta és a karfiol puhára fő. Ehhez jön még sajt, szerecsendió és egy kis mustár, ami nagyon kerekké teszi az ízeit, pikk-pakk megvan, kevés és egyszerű alapanyaggal.
Azonnal tálalhatjuk így is, de még jobb, ha sütőben egy kicsit meggrillezzük, hogy a teteje kicsit megpiruljon, így ropogósabb részek is lesznek – isteni finom és egyáltalán nem pepecselős ez a kényeztető egytálétel.
Hozzávalók:
Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk, és kis rózsákra szedjük, a tönkről a külső fás részeket levágjuk, a zsenge belsejét feldaraboljuk.
Egy lábasba öntjük a tejet és a vizet, tűzre tesszük, ha forr, hozzáadjuk a karfiolt és a tésztát, bőségesen sózzuk, és időnként megkeverve kis lángon főzzük kb. 10-12 percet, amíg megpuhulnak, a tejet beszívja a tészta, a maradék pedig krémesre sűrűsödik. Szerecsendiót és borsot őrölünk hozzá, hozzáadjuk a mustárt és 15 dkg reszelt sajtot, és a tűzről levéve addig keverjük, míg a sajt teljesen elolvad.
Azonnal tálalhatjuk így is, de még finomabb, ha egy tepsibe vagy sütőtálba átöntjük, megszórjuk még 5 dkg reszelt sajttal és 2 evőkanálnyi parmezánnal, hogy még illatosabb legyen, és 200 fokos sütőben, grill fokozaton pirulásig sütjük.
Azon melegében tálaljuk, salátát kínálhatunk mellé.