Sült almát többféle módon készíthetünk. Cikkekre vagy szeletekre vágva egy serpenyőben kevés vajon megsüthetjük, kis mézzel karamellizálhatjuk, majd kevés fahéjjal meghintve kész is a leggyorsabb desszert. Így magában is tökéletes, de egy kis vaníliás cukorral elkevert joghurtot is kínálhatunk mellé… Gyerekeknek még kívánatosabbá tehetjük egy kis Nutellával megcsorgatva, de egy ünnepi menü desszertjeként is megállja a helyét egy gombóc vaníliafagyival tálalva.
Sütőben is süthetjük az almát, sőt meg is tölthetjük, így igazán izgalmas és remek variációkat kaphatunk. A megmosott alma felső részét levágjuk, majd a magházat kivájjuk, hogy a helyébe tölthessünk ilyen-olyan finomságot, ízlésünk szerint. Mi kerülhet a töltött almába? Elmorzsolt keksz, piskótamorzsa, mazsola vagy aszalt áfonya, darabolt dió vagy mandula, felaprított csokoládé, akár 1-1 kanál savanykás lekvár – illetve mindezek tetszőleges kombinációja.
Az alapanyagokat egyszerűen belerakhatjuk a magház helyére, de akár egy tálkában össze is dolgozhatjuk, és kanállal betölthetjük az üregbe. Ha szaftosabb tölteléket szeretnénk, a morzsásabb alapanyagokhoz adhatunk egy kis lekvárt vagy tejszínt, majd az így kapott masszát kanállal tölthetjük be.
A megtöltött almákat sütőtálba vagy tepsibe téve meglocsolhatjuk egy kis tejszínnel vagy olvasztott vajjal, önthetünk alá egy pohárka vizet, tehetünk mellé 1-2 rúd fahéjat vagy néhány szem szegfűszeget, hogy még illatosabb legyen majd a megsült alma. Ha megvagyunk, mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe 25-30 percre – az almák méretétől függően.
A krémesre, szaftosra, illatosra sült alma már így is tökéletes, de még a tálalásnál is vannak variációs lehetőségeink. Meghinthetjük vaníliás cukorral, de egy kis édes joghurttal is remek, ha pedig ünnepivé szeretnénk tenni, kínálhatunk hozzá egy kis hideg vaníliasodót vagy egy gombóc vaníliafagyit – az egyszerre forró és hideg desszert igazán izgalmas és ellenállhatatlan.
Aki pedig igazán „villantós” desszertet készítene, annak ajánljuk a karamellás töltött almát, ami egy kicsit bonyolultabb technikával készül, de az alábbi videóból könnyen elsajátítható a készítés mikéntje: