A magyar gasztronómia emblematikus fogásai a pörkölt, a gulyás és mindenféle paprikás. Közös bennük a hagyma és a fűszerpaprika, ez az alap, amit pörköltalapnak is nevezünk. A gulyás minden esetben lédúsabb, levesesebb fogás, a pörkölt sűrű és szaftos, elsősorban vörös húsokból készül, míg paprikásnak nevezzük azokat az ételeinket, amelyeket tejfölös habarással lazítunk, szelídítünk, krémesítünk.
A gombapaprikás, a csirkepaprikás vagy paprikás csirke és a harcsapaprikás is mind tejföllel gazdagított paprikás ragu, amit leggyakrabban nokedlivel tálalunk, de jó köret lehet hozzá a párolt rizs vagy a főtt tészta, tarhonya is.
Paprikás csirke
Hozzávalók 4 személynek:
Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Pörköltalapot készítünk: egy lábasban kis olajon megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, belenyomjuk a fokhagymát is.
Belehelyezzük a konyhakész csirkecombokat és mellet, megsózzuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt kis lángon 40-45 perc alatt puhára pároljuk. Ha elfő a leve, főzés közben pótoljuk.
Ha a húsok megpuhultak, kivesszük a lábasból egy tányérra.
A szaftot behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel úgy, hogy először a szaftból a lisztes tejfölhöz merünk egy keveset, elkeverjük, majd visszaöntjük a szaftba, kevergetve átforraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
A végén visszahelyezzük a combokat a szószba, összeforraljuk.
Nokedlivel tálaljuk.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Kékfrankos Rozé
Ha lehetne választani egy ételt, amit minden nap örömmel fogyasztanék, az bizony a csirkepaprikás galuskával lenne. A csirkés ételek alapvetően fehérbort kívánnak, de a paprika és a paradicsom miatt – és nem mellékesen, mert eléggé gazdag és komplex az íze – akár egy laza könnyed vörösbor is minden probléma nélkül elkíséri. Választásom most egy friss, gyümölcsös, könnyed rozéra esett, mely karakterében a vörösborok fűszerességét a fehérborok könnyedségével ötvözi. Mindenféle paprikás mellé egy jó jolly joker.