Írd be, mit keresel:

Paprikás csirke, a klasszikus sikerdarab

Magyaros fogásnak tartunk minden olyan ételt, ami pirospaprikával készül, pedig a paprika – török közvetítéssel – nem is olyan régen jutott el hozzánk. Viszont nagyon megszerettük, termesztjük és bátran használjuk.
Cookta - 2016.01.05.
Paprikás csirke, a klasszikus sikerdarab

A magyar gasztronómia emblematikus fogásai a pörkölt, a gulyás és mindenféle paprikás. Közös bennük a hagyma és a fűszerpaprika, ez az alap, amit pörköltalapnak is nevezünk. A gulyás minden esetben lédúsabb, levesesebb fogás, a pörkölt sűrű és szaftos, elsősorban vörös húsokból készül, míg paprikásnak nevezzük azokat az ételeinket, amelyeket tejfölös habarással lazítunk, szelídítünk, krémesítünk.

A gombapaprikás, a csirkepaprikás vagy paprikás csirke és a harcsapaprikás is mind tejföllel gazdagított paprikás ragu, amit leggyakrabban nokedlivel tálalunk, de jó köret lehet hozzá a párolt rizs vagy a főtt tészta, tarhonya is.

Paprikás csirke

Hozzávalók 4 személynek:

  • 2 egész csirkecomb
  • 2 csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • köménymag
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • ½ dl olaj

Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Pörköltalapot készítünk: egy lábasban kis olajon megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, belenyomjuk a fokhagymát is.

Belehelyezzük a konyhakész csirkecombokat és mellet, megsózzuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt kis lángon 40-45 perc alatt puhára pároljuk. Ha elfő a leve, főzés közben pótoljuk.

Ha a húsok megpuhultak, kivesszük a lábasból egy tányérra.

A szaftot behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel úgy, hogy először a szaftból a lisztes tejfölhöz merünk egy keveset, elkeverjük, majd visszaöntjük a szaftba, kevergetve átforraljuk, amíg kissé besűrűsödik.

A végén visszahelyezzük a combokat a szószba, összeforraljuk.

Nokedlivel tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

Kékfrankos Rozé

Ha lehetne választani egy ételt, amit minden nap örömmel fogyasztanék, az bizony a csirkepaprikás galuskával lenne. A csirkés ételek alapvetően fehérbort kívánnak, de a paprika és a paradicsom miatt – és nem mellékesen, mert eléggé gazdag és komplex az íze – akár egy laza könnyed vörösbor is minden probléma nélkül elkíséri. Választásom most egy friss, gyümölcsös, könnyed rozéra esett, mely karakterében a vörösborok fűszerességét a fehérborok könnyedségével ötvözi. Mindenféle paprikás mellé egy jó jolly joker.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.