Írd be, mit keresel:

@2016 gasztrotrendjei

Az elmúlt évben megint kicsit tudatosabbak lettünk: kevesebb húst ettünk, több rostot, és egyre jobban megismertük a szuperélelmiszereket. 2016-ban még inkább a növényi alapanyagokra kerül a hangsúly, mutatjuk a várható trendeket, egyenesen Franciaországból – az ELLE a table cikke nyomán.
Cookta - 2016.01.08.
@2016 gasztrotrendjei

Jó zsírok, rossz zsírok

2016-ban már pontosan tudjuk, hogy nem minden zsír rossz, sőt! Zsiradékra szükségünk van, csak okosan kell választani. Egészséges és jótékony zsiradékforrás az avokádó, a lazac, a kókuszzsír vagy az olívaolaj, de még a vaj és a tejszín is rehabilitálható, persze mértékkel.

Íme a jó zsírok!

Íme a jó zsírok!
Forrás:
iStock

Ősi gabonák

Egyre többet beszélünk az ökológiai lábnyomról. A vegák a nyertesek, még inkább a vegánok, akik se tejterméket, se tojást nem fogyasztanak, a húsevők kullognak hátul, az ő ökológiai lábnyomuk a legnagyobb. Így felértékelődnek a fehérjében is gazdag ősi gabonák. A köles és a hajdina után jön majd a quinoa és a kamut, a chia és az amaránt, hogy a purpurt ne is említsük…

Rengetegféle gabonával szélesíthetjük a repertoárt – finoman, változatosan

Rengetegféle gabonával szélesíthetjük a repertoárt – finoman, változatosan
Forrás:
iStock

A super bowl, pontosabban a szuper bol

Az amerikai sportnak is nagy éve lesz idén, de a nálunk müzlis tálként is emlegetett praktikus bol főszerepet kap 2016-ban. Praktikus méret leveshez, salátához, de még tésztás fogásokhoz, rizottóhoz is, tartalmas ragukhoz is ideális, és az egyre divatosabb ázsiai konyha is nagyon kedveli. A Pinterestet már elárasztották a csudás fotók mindenféle bolokról, szóval érdemes beszerezni egy szép készletet!

A bol pont egy adag, levestől desszertig minden tálalható benne mutatósan

A bol pont egy adag, levestől desszertig minden tálalható benne mutatósan
Forrás:
iStock

A nyers konyha tovább hódít

Ha nem is életmódszerűen, de egyre többen próbálkozunk nyers fogásokkal, mert tudjuk, hogy nagyon egészséges, és lehet finom is, persze elég babra… Ha nem is készítünk nyers kenyeret és zserbót, de kipróbáljuk az 1 hetes nyers diétát, behódolunk a zöld turmixnak, sőt kimondottan szeretjük a smoothie-t. Egyre több háztartásban feltűnik majd az a zöldségfeldolgozó kütyü, ami spagettihez hasonló szálakra vágja a cukkinit, a répát, hogy mutatós vagy vicces, meglepő és meglepően finom fogásokat készíthessünk nyers zöldségekből.

A nyers vegán ételek és édesség alapja sokszor az avokádó, a banán és a kesudió, mint ennél a csokikrémnél is

A nyers vegán ételek és édesség alapja sokszor az avokádó, a banán és a kesudió, mint ennél a csokikrémnél is
Forrás:
iStock

Zöldséggyőzelem

2016-ban a zöldségek kerülnek a tányér közepére. Nem mondunk le teljesen a húsokról és halakról, a sajtokról sem természetesen, de idén a főszerepet a zöldségek veszik át. Köretből előlépnek fő alapanyaggá, a fehérjeféléket szépen maguk mögé utasítva. Irány a piac!

Nem csak a sárga zöldek kapnak főszerepet 2016-ban!

Nem csak a sárga zöldek kapnak főszerepet 2016-ban!
Forrás:
iStock

Poke, az új sushi

A nagy sushi, ceviche és gravadlax hullám után egy újdonság hódít majd a nyers hallal készülő különlegességek képviseletében: a poke egy hawaii saláta, ami marinált nyers hallal, leggyakrabban tonhallal készül, nagyon izgalmas ízvilágú, szezám és szója fűszerezi, sokféle zöldséggel pácolódik tökéletesre.

Szezámmal és szójaszósszal pácolt nyers hal – itt lazac – salátába komponálva – ez a hawaii poke

Szezámmal és szójaszósszal pácolt nyers hal – itt lazac – salátába komponálva – ez a hawaii poke
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.