Jó zsírok, rossz zsírok
2016-ban már pontosan tudjuk, hogy nem minden zsír rossz, sőt! Zsiradékra szükségünk van, csak okosan kell választani. Egészséges és jótékony zsiradékforrás az avokádó, a lazac, a kókuszzsír vagy az olívaolaj, de még a vaj és a tejszín is rehabilitálható, persze mértékkel.
Ősi gabonák
Egyre többet beszélünk az ökológiai lábnyomról. A vegák a nyertesek, még inkább a vegánok, akik se tejterméket, se tojást nem fogyasztanak, a húsevők kullognak hátul, az ő ökológiai lábnyomuk a legnagyobb. Így felértékelődnek a fehérjében is gazdag ősi gabonák. A köles és a hajdina után jön majd a quinoa és a kamut, a chia és az amaránt, hogy a purpurt ne is említsük…
A super bowl, pontosabban a szuper bol
Az amerikai sportnak is nagy éve lesz idén, de a nálunk müzlis tálként is emlegetett praktikus bol főszerepet kap 2016-ban. Praktikus méret leveshez, salátához, de még tésztás fogásokhoz, rizottóhoz is, tartalmas ragukhoz is ideális, és az egyre divatosabb ázsiai konyha is nagyon kedveli. A Pinterestet már elárasztották a csudás fotók mindenféle bolokról, szóval érdemes beszerezni egy szép készletet!
A nyers konyha tovább hódít
Ha nem is életmódszerűen, de egyre többen próbálkozunk nyers fogásokkal, mert tudjuk, hogy nagyon egészséges, és lehet finom is, persze elég babra… Ha nem is készítünk nyers kenyeret és zserbót, de kipróbáljuk az 1 hetes nyers diétát, behódolunk a zöld turmixnak, sőt kimondottan szeretjük a smoothie-t. Egyre több háztartásban feltűnik majd az a zöldségfeldolgozó kütyü, ami spagettihez hasonló szálakra vágja a cukkinit, a répát, hogy mutatós vagy vicces, meglepő és meglepően finom fogásokat készíthessünk nyers zöldségekből.
Zöldséggyőzelem
2016-ban a zöldségek kerülnek a tányér közepére. Nem mondunk le teljesen a húsokról és halakról, a sajtokról sem természetesen, de idén a főszerepet a zöldségek veszik át. Köretből előlépnek fő alapanyaggá, a fehérjeféléket szépen maguk mögé utasítva. Irány a piac!
Poke, az új sushi
A nagy sushi, ceviche és gravadlax hullám után egy újdonság hódít majd a nyers hallal készülő különlegességek képviseletében: a poke egy hawaii saláta, ami marinált nyers hallal, leggyakrabban tonhallal készül, nagyon izgalmas ízvilágú, szezám és szója fűszerezi, sokféle zöldséggel pácolódik tökéletesre.