Gyors, kiadós, elronthatatlan és ellenállhatatlan – csak szuperlatívuszokban tudunk beszélni a morzsasütiről! Öt perc munkával ilyen isteni édességet lehet egyáltalán készíteni?
Lehet, lehet! Az angol eredetű crumble, ez a csupa gyümölcs sütemény nem véletlenül lett világszerte ismert és kedvelt, hiszen pillanatok alatt összeállítható akár nagyon kiadós alapanyagokból, a többi a sütő dolga. Jól variálható különféle gyümölcsökkel, fűszerezhető ízlés szerint, és a morzsa is készülhet egészségesebb változatban, vagy kedv szerint dúsítható olajos magvakkal.
Az eredeti crumble almával készül, gyakorlatilag édes morzsa alatt párolódik vajban omlósan puhára. Kerülhet bele mazsola vagy aszalt áfonya, de vegyíthetjük bármilyen bogyós gyümölccsel, eperrel például szenzációs, de szezonban rebarbarát is adhatunk az almához, hogy izgalmasabb legyen. A szilva és a meggy is remek választás, ráadásul ezeket fagyasztott állapotban, a mélyhűtőből kivéve is az almához adhatjuk. De lehet az alapgyümölcs körte is, ez is krémesen olvadósra sül, és ugyanúgy társítható hozzá bármi más a banántól a málnáig vagy a savanykás ribizliig.
Szóval, egy pitetálat vagy egyszerű jénait alaposan kivajazunk, majd beleszórjuk a megtisztított, kimagozott és felkockázott almát vagy körtét, tetszőlegesen más előkészített gyümölcsöt. Meglocsolhatjuk egy kevés alkohollal – csak az íz végett, ez elpárolog majd a sülés alatt –, ami lehet rum, de akár pálinka is. Adhatunk hozzá mazsolát, feldarabolt datolyát, fügét, más aszalt gyümölcsöt. Ha savanykás gyümölccsel van dolgunk, akkor picit édesíthetjük a számunkra megfelelő édesítővel, cukorral. Már csak a morzsa van hátra, ami vaj, liszt vagy darált csonthéjas, esetleg finomra őrölt zabpehely és cukor keveréke. Ezt villával vagy ujjbeggyel, esetleg egy kisebb aprítógépben összedolgozzuk, majd egyenletesen a gyümölcsök tetejére szórjuk. A tálat alufóliával lefedjük, és előmelegített 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, míg a gyümölcs megpárolódik, majd a fóliát levéve grill fokozaton még addig sütjük, amíg a morzsa kissé megpirul.
Szerintünk langyosan a legfinomabb, tálaláskor tovább fokozható az élvezet, ha egy kis tejszínhab vagy egy gombóc vaníliafagyi is kerül mellé, de akár egy kis joghurt is jó kísérője lehet.
Az arányok kedvéért pedig álljon itt a pontos alaprecept:
Klasszikus almás crumble
Hozzávalók:
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felkockázzuk. 2 dkg vajjal kikenünk egy piteformát, beleszórjuk az almát. Meghinthetjük egy kis őrölt fahéjjal vagy gyömbérrel, esetleg mézeskalács- fűszerkeverékkel ízlés szerint, illetve a vaníliás cukorral.
A lisztet, a cukrot, a vajat és a darált mandulát vagy mogyorót ujjbeggyel összemorzsoljuk, majd az alma tetejére szórjuk.
180 fokos sütőben lefedve 25 percig pároljuk, majd a fóliát levéve kissé megpirítjuk.