Írd be, mit keresel:

Spenót úgy, ahogy mindenki szereti

A spenót igencsak megosztó étel, valószínűleg sokaknak a gyerekkor emlékezetes mumus-fogása – az óvodai csirizes-csomós rémség alapján, amit spenótnak csúfoltak. Pedig jól elkészítve még főzeléknek is nagyon finom!

Cookta Cookta - 2016.01.12.
Spenót úgy, ahogy mindenki szereti

Leveles spenót szinte egész évben kapható, elkészítése nem is macerás, talán a mosása, tisztítása a legbonyolultabb, de már a zöldségesnél ellenőrizhetjük, mennyire szép és tiszta az alapanyag. Ha zsenge spenóttal van dolgunk, nyersen is fogyasztható salátának elkészítve, vagy az egészséges zöldturmixba is tehetünk belőle 1-1 maréknyit.

Forrás:
iStock

A zsenge spenót nyersen is fogyasztható, sőt nagyon finom

Ha főzni szeretnénk, a megmosott parajt blansírozhatjuk vagy megfonnyaszthatjuk vajban. A blansírozás tulajdonképpen forrázást jelent, vagyist azt a folyamatot, amikor enyhén sós, forró vízben 2-3 percig éppen csak hőkezeljük a zöldségeket, majd leszűrjük. Ha fontos, hogy szép, élénk színe maradjon, akkor jeges vízbe tegyük bele azonnal, így a hőkezelés megszűnik, és megmarad a harsány szín. Spenótnál ez nem is szükséges, enélkül is szép zöld marad. Fonnyasztás esetén a nyers, megmosott, lecsepegtetett leveleket olvasztott vajra tesszük, és néhány perc alatt – időnként átforgatva – hagyjuk összeesni.

Az így előkészített spenótot egy kis fokhagymával és tejszínnel összeforgatva, 1-2 percig tovább párolva máris tökéletes köretet kaptunk, amit hús mellé tálalhatunk, de megtölthetünk vele palacsintát, amit sajttal megszórva sütőben összesütünk. Tehetjük rizottóba, lasagnéba – vagy készíthetünk belőle főzeléket!

A leveles spenótot szerintünk vétek összeturmixolni, ha nem kisbabáknak csináljuk. Mutatósabb és finomabb is levelesen, izgalmasabb a többféle textúra egy fogásban.

A főzeléket készíthetjük rántással, habarással, de sűríthetjük akár étkezési keményítővel. Hagyományosan tejjel készül a parajfőzelék, de ha valaki érzékeny, használhat növényi tejet, esetleg kókusztejszínt a tehéntej helyett. A spenóthoz nagyon jól illik a fokhagyma, de egy kevés szerecsendiót is reszelhetünk bele. Feltétként pedig tükörtojás vagy bundás kenyér illik a legjobban hozzá, ez utóbbival készítettük mi is.

Spenót bundás kenyérrel

Hozzávalók 4 személynek:

  • 50 dkg spenót (fagyasztott is lehet)
  • 2 evőkanál étolaj
  • 5 dkg finomliszt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 7 dl tej
  • só ízlés szerint

A bundás kenyérhez:

  • 4 szelet szikkadt fehér kenyér
  • 2 tojás
  • pici só
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: Amennyiben friss spenóttal dolgozunk, a spenótleveleket megtisztítjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben 3 percig főzzük, majd leszűrjük. Éles késsel feldaraboljuk.

Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a lisztet, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, hozzáöntjük a tej felét, és csomómentesre keverjük.

Hozzáadjuk az előkészített spenótot, sózzuk, összeforraljuk, és a többi tejet fokozatosan hozzáadagolva kb. 5 perc alatt a megfelelő sűrűségűre főzzük.

A bundás kenyérhez a kenyérszeleteket félbevágjuk, megforgatjuk az enyhén sózott felvert tojásban, hogy azokat teljesen bevonja, majd felforrósított bő olajban oldalanként kb. 1-1 perc alatt aranysárgára sütjük. Konyhai törlőkendőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsiradék.

A frissen kisült bundás kenyérrel tálaljuk a spenótot.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.