Írd be, mit keresel:

Téli egészség csírákkal

A különféle gabona- és zöldségmagvak csíráztatva is fogyaszthatóak, sőt finomak és nagyon egészségesek, mert rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaznak. Otthon is csírázatathatunk, így kevés munkával sokat spórolhatunk.

Cookta Cookta - 2016.01.12.
Téli egészség csírákkal

Bioboltokban és nagyon élelmiszerüzletekben sokféle csírával találkozhatunk. Ezek ára viszonylag borsos, de megkóstolni mindenképpen érdemes, melyik növény csírája felel meg leginkább ízlésünknek. A csípős retekcsíra vagy a zöldborsó édes csírája? A legegyszerűbb viszont, ha otthon csíráztatunk, igazából semmilyen különleges felszerelés nem kell hozzá, és néhány szabály betartásával fillérekből előállíthatjuk az éltető, vitamindús csírákat.

Forrás:
iStock

Miért érdemes fogyasztani?

Kalóriát és zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, mert a magvak a csírázás közben a szénhidrátot és zsírt feldolgozzák a növekedéshez, a bennük lévő keményítőt pedig glükózzá alakítják, ezt a csírák édeskés ízéből érezhetjük is. A csírázáskor elindul az élet, és a magokban rengeteg vitamin és nyomelem aktivizálódik, így a csírák remek A-, B-komplex, C-vitamin forrás, a nyomelemek közül bővelkednek kalciumban, magnéziumba, foszforban, káliumban, nátriumban, mindez természetes formában, így a szervezet ezeket könnyen fel tudja használni.

Hogyan fogyasszuk?

Mindig nyersen! Sose főzzük, süssük, ne tegyük ki magas hőmérsékletnek, mert kárba vésznek az értékes vitaminok. Egyszerűen szórjuk szendvics tetejére, keverjük salátába, ízesíthetünk vele túrókrémet, sajtkrémet, tojáskrémet is. De akár főtt ételhez is fogyaszthatjuk – rizottóra szórva mutatós és finom, érdekes textúrát ad az ételnek a friss, ropogós csíra és a krémes rizottó kettőse. Ha szoktunk zöld turmixot készíteni, abba is tökéletes bármelyk csíra!

Forrás:
iStock

Hogyan csíráztassunk?

Mindenekelőtt érdemes vegyszermentes magokat vásárolni, egyre több helyen kapható direkt csíráztatásra szánt bio mag. A kiválasztott magokat öblítsük le, majd áztassuk be langyos vízbe este. Reggelre a magok héja megpuhul, ekkor tegyük nedves konyharuhára (vagy papírtörlőre), majd hajtsuk rá a nedves ruha másik felét, hogy viszonylag sötétben legyenek. Most már csak arra kell ügyelnünk, hogy mindig nedves legyen a magok körül a környezet, érdemes kiöblíteni a konyharuhát naponta kétszer, vagy cserélni a papírtörlőt, hogy ne penészedjen meg. A csíra a mag fajtájától függően 2-5 nap alatt kifejlődik, fogyasztásra alkalmas. Öblítsük le, mielőtt az ételhez adjuk!

Melyik mire jó?

Minden csíra egészséges, de mindegyiknek van különleges hatása is, érdemes ezeket is kihasználni. A hüvelyesek csírái – mint a bab, a borsó vagy a szója – sok vasat tartalmaznak, így serkentik a vérképzést, magas rosttartalmuk jól szabályozza a vérnyomást, sok E-vitamint tartalmaznak, így jótékonyan hatnak a bőrre. A brokkoli és a káposzta csírái vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatásúak, segítik az emésztéset, míg a hagymacsíra immunerősítő és antiszeptikus hatású. A csípős retekcsíra kiemelkedő mennyiségű foszfort tartalmaz, természetes antibiotikumként is számon tartják, így influenza, megfázás esetén is érdemes fogyasztani. A lucernacsíra növényi hormonjai nagyon hasonlatosak az ösztrogénhez, ezzel például a mellrák megelőzésében is hatásos.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.